Credeţi că cei mai mulţi bucureşteni sunt mândri sau nu că trăiesc în Bucureşti? Prin ce se deosebesc bucureştenii de locuitorii altor regiuni ale României? Cum aţi venit în Bucureşti? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns participanţii la o anchetă sociologică pe baza căreia s-a realizat un studiu plătit cu bani grei de municipalitate.
Cu câteva luni înainte de finalizarea mandatului de primar, Oprescu a prezentat un studiu sociologic despre care spune că îl va ajuta să elaboreze proiectele importante pentru oraş şi la care va cere şi sfatul specialiştilor din diverse domenii. Studiul sociologic, manualul de identitate vizuală a primăriei şi brandul oraşului sunt considerate de bază de edilul-şef care spune că a alocat 100.000 de euro.
Oprescu a declarat că dorinţele bucureştenilor se schimbă la fiecare două-trei luni şi are nevoie de date cât mai recente în acest sens. Aşa că a comandat un studiu care a fost efectuat în perioada 14-31 octombrie 2011, pe baza unui chestionar la care au răspuns 1.112 de persoane. Răspunsurile la întrebarea care sunt cele mai urgente probleme ale oraşului nu sunt deloc surprinzătoare şi s-a tot vorbit despre ele în ultimii ani – curăţenia, infrastructura, câinii fără stăpân, poluarea, spaţiile verzi, traficul, transportul în comun etc.
Oamenii s-au mai plâns de aglomeraţie, agitaţie, arhitectură, demolări, birocraţie şi corupţie, probleme cunoscute în ultimii 20 de ani. La întrebarea ce ar trebui să facă primăria pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, răspunsurile sunt predictibile – să se ocupe de infrastructură, curăţenie, spaţii verzi, maidanezi etc.
De activitatea lui Oprescu s-au arătat mulţumiţi 65% dintre respondenţi, în timp ce 25% sunt destul de nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi. În ceea ce priveşte mândria de a fi bucureştean, părerile sunt împărţite – 51% din respondenţi sunt de părere că locuitorii Capitalei nu sunt mândri că locuiesc în Bucureşti, iar restul sunt.
Ce preţuiţi cel mai mult în viaţă a fost o altă întrebare a chestionarului, la care oamenii au pus pe primele locuri familia, sănătatea şi copiii, iar majoritatea s-au declarat mulţumiţi de relaţiile cu familia şi de locuinţa pe care o deţin, în timp ce condiţiile de viaţă sunt percepute că vor fi mai proaste.
La final, autorii studiului recomandă crearea unui Consiliu Consultativ, format din rectori ai universităţilor, directori ai institutelor de cercetare din cadrul Academiei Române, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale. Oprescu a spus că a discutat şi în anii trecuţi cu specialişti atunci când a luat decizii în calitate de primar general, aşa că studiul nu face decât să confirme că este bine ceea ce se ştia deja.
Ce soluţii au specialiştii pentru rezolvarea problemelor Bucureştiului, ceea ce este mult mai interesant, probabil vom afla în următorul mandat.