Probabil că printre persoanele cele mai surprinse la aflarea primelor rezultate ale alegerilor din Iaroslavl s-a numărat însuşi probabilul câştigător al acestora, Evgheni Urlaşov; conform comisiei electorale, luni dimineaţă, după numărarea a 80% din voturi, Urlaşov conducea detaşat, întrunind 70% din preferinţele alegătorilor. O veste bună – şi neaşteptată – pentru opozanţii lui Vladimir Putin şi a partidului său Rusia Unită, şi o dovadă că schimbarea de strategie a acestora şi concentrarea pe câştigarea alegerilor locale poate da roadele râvnite, după cum constată cotidianul american The Washington Post.
Boicotul presei a enervat alegătorii
Postul de primar din Iaroslavl, un oraş cu 600.000 locuitori, situat la circa 260 de kilometri la nord-est de Moscova, a devenit vacant la începutul acestui an, după ce Viktor Volonciunas, fostul edil al oraşului, care a deţinut postul încă de pe vremea Uniunii Sovietice, a decis să se retragă din viaţa politică – moment în care Urlaşov, un avocat în vârstă de 44 de ani, şi-a depus candidatura. Până la sfârşitul anului trecut, Urlaşov făcuse parte din consiliul municipal, ca membru al partidului Rusia Unită, şi avea reputaţia unui politician activ şi care nu se temea să se certe cu superiorii săi. În septembrie 2011, pe aeroportul din Iaroslavl a avut loc un accident de aviaţie în care au murit toţi membrii echipei locale de hochei, Lokomotiv – iar Urlaşov a criticat modul în care autorităţile au condus ancheta. Partidul i-a cerut să îşi retragă afirmaţiile, însă Urlaşov a preferat să îşi dea demisia. Câteva săptămâni mai târziu, Urlaşov şi-a anunţat candidatura ca independent, mizând pe un program anti-corupţie, iar mai multe partide din întregul spectru al opoziţiei – de la comunişti la partidul liberal Iabloko – au decis să îl sprijine împotriva Rusiei Unite şi a candidatului susţinut de aceasta, Iakov Iakuşev, un oligarh care deţine una dintre cele mai mari fabrici de vopsele din Rusia. Pentru a îi ridica profilul lui Iakuşev, Volonciunas l-a numit, înainte de a intra în concediu până la alegeri, în funcţia de viceprimar – echivalentă, de facto, cu preluarea conducerii oraşului de către oligarh. În puţinul timp petrecut în această funcţie, Iakuşev a fost ridicat în slăvi de presa locală – în timp ce Urlaşov a fost ignorat complet.
Conul de umbră mediatică în care Urlaşov a fost obligat să îşi desfăşoare campania electorală a avut, uneori, accente comice. Astfel, încercând să ocolească boicotul tacit al presei locale împotriva sa, Urlaşov a acordat un interviu postului de radio Ekho Moskvy, unde a discutat pe larg despre campania sa şi programul său electoral. Interviul a fost transmis în întreaga Rusie – cu excepţia unui singur oraş: Iaroslavl. Acolo, semnalul postului a fost blocat în mod misterios pe durata emisiunii, relatează portalul de ştiri Radio Free Europe.
Însă acest lucru nu l-a împiedicat pe Urlaşov să îşi continue campania – cum de altfel nu l-a împiedicat nici percheziţia făcută de poliţie în birourile sale ca urmare a unei acuzaţii că Urlaşov ar fi violat regulamentul privind finanţarea campaniilor electorale. Elkhan Mardaliev, secretarul organizaţiei locale din Iaroslavl a Partidului Comunist, a declarat, conform Radio Free Europe, că „asupra lui Evgheni Urlaşov s-a aruncat o cantitate de mizerie care ar ajunge pentru zece campanii”. Fără acces la presă, Urlaşov s-a bazat pe dialogul direct cu alegătorii – participând, în timpul campaniei sale, la peste 240 de întâlniri cu cetăţenii, care au avut loc în mare parte în curţile interioare ale blocurilor, conform Radio Free Europe. Un motiv pentru victoria lui Urlaşov este, conform jurnalistului Piotr Striakhilev, „furia alegătorilor faţă de încercarea de o impertinenţă fără precedent a autorităţilor de a îşi impune candidatul lor”.
Opoziţia are motive de optimism
Activiştii opoziţiei speră că victoria lui Urlaşov va servi ca precedent pentru alte alegeri locale, şi că monopolul Rusiei Unite va putea fi destrămat, cel puţin la nivel local, constată cotidianul american Wall Street Journal. Însă competiţia politică din Rusia ar putea căpăta un nou avânt şi la nivel regional, după ce preşedintele Dimitri Medvedev a reintrodus în decembrie alegerile directe pentru posturile de guvernatori. Conform analistului politic Stanislav Belkovski, citat de portalul de ştiri Estonian World Review, mai mulţi lideri ai opoziţiei au şanse reale de victorie în unele regiuni importante; astfel, Boris Nemţov „ar câştiga cu uşurinţă” alegerile pentru postul de guvernator al regiunii Nijni Novgorod (post pe care l-a mai deţinut între 1991-1997), iar miliardarul Mihail Prohorov, unul dintre contracandidaţii lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale, ar avea „o şansă bună” dacă ar candida la primăria Moscovei. Totodată, Grigori Iavlinski, unul dintre liderii partidului liberal Iabloko, şi-a declarat deja interesul pentru funcţia de guvernator al oraşului St. Petersburg, unde liberalii au obţinut în trecut rezultate bune. Pentru prima oară după multă vreme, alegerile care vor avea loc în Rusia în această toamnă ar putea fi cu adevărat interesante.