Romania ocupa locul 63 in clasamentul privind dezvoltarea umana al ONU, insa este devansata de Cuba, care se plaseaza pe pozitia 51. De altfel, potrivit documentului, Romania e pe ultimul loc la acest capitol si in randul statelor UE.
Sociologii sunt de parere ca datele raportate de Cuba ar putea fi cosmetizate de autoritatile comuniste de la Havana, insa cred ca pozitia Romaniei nu ar trebui sa surprinda deoarece "Bucurestiul nu sta chiar asa de bine la parametrii legati de dezvoltarea umana".
Aflata cu 12 locuri mai jos decat Cuba, Romania nu este neaparat mai inapoiata decat aceasta tara, dupa cum spun sociologii, care-i banuiesc pe comunistii de la Havana ca au masluit cifrele. Totusi, in Cuba speranta medie de viata este de 78,5 ani, in timp ce in Romania este de doar 72,5 ani. Sociologul Ovidiu Voicu sustine ca speranta redusa de viata din Romania, una dintre cele mai mici din UE, este rezultatul sistemului sanitar autohton deficitar. Profesorul Alfred Bulai considera ca o alta cauza a scaderii sperantei de viata este mortalitatea infantila sau meseriile cu factor mare de risc, cum ar fi mineritul.
In ceea ce priveste educatia, cubanezii sunt alfabetizati in proportie de 99,8%, potrivit statisticilor preluate de ONU, in timp ce doar 97,6% romani stiu sa scrie si sa citeasca. Autoritatile de la Havana nu au raportat in schimb cati cubanezi sunt la limita saraciei, ceea ce, potrivit expertilor ONU, ar insemna ca un om traieste cu mai putin de doi dolari pe zi. In Romania proportia acestor persoane este de 3,4%. Pe de alta parte, in Cuba, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ar fi de 9.100 dolari, potrivit CIA. Expertii Natiunilor Unite marturisesc, pe de alta parte, ca nu au acces deplin la datele exacte ale guernului cubanez. Romania nu este nici ea prea departe cu cei 12.369 dolari pe cap de locuitor. Sociologul Alfred Bulai considera ca dupa 1990 "Romania a devenit o tara polarizata, unde sunt foarte multi saraci care spun ca traiesc mai rau decat in perioada comunista si foarte multi bogati".
Pe de alta parte, sustine Bulai, "exista oameni foarte saraci si in Cuba, dar este o structurare mai aplatizata: nici saracia nu e dramatica, nici oamenii bogati nu sunt foarte multi". Sociologul Mircea Kivu ne-a confirmat si el aceasta ipoteza spunand ca, "fiind vorba de o tara comunista, rata saraciei este mai mica, cel putin ca inregistrare". Mai bine plasata decat Romania in indexul ONU, Cuba exporta peste, zahar, nichel, tutun, cafea si produse medicale, cele mai importante piete de desfacere fiind China, Canada si Olanda. In schimb, autoritatile de la Havana importa 80% din produsele alimentare pentru a-i hrani pe cei 11 milioane de cubanezi, in timp ce Romania importa 70% din mancarea consumata, dupa cum marturisea presedintele Traian Basescu.
Romania, alaturi de Cuba, ramane in categoria statelor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, plasandu-se pe pozitia 63, potrivit Indexului anual privind dezvoltarea umana, realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si facut public ieri. Studiul, bazat pe datele din 2007, a luat in calcul 182 de tari, clasificate dupa criterii ca speranta de viata, gradul de alfabetizare sau Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Cu toate ca Romania ocupa un loc mai bun decat in 2006, cand a fost pe pozitia 64, este in urma Cubei, care ocupa locul 51. Sociologul Ovidiu Voicu ne-a explicat ca "ONU nu produce statistici, ci le preia pe cele oficiale, de aceea datele trimise de guvernul comunist cubanez ar trebui privite cu neincredere".
De aceeasi parere este si Alfred Bulai, profesor de sociologie, care crede ca "orice stat comunist, inclusiv Cuba, are o serie de statistici oficiale care nu reflecta realitatea". Bulai a amintit si de cazul Romaniei, care in perioada comunista, "din punct de vedere statistic, in ceea ce priveste carnea consumata, statea mai bine decat multe state ale UE"; astfel, "este greu de comparat o statistica a unei tari comuniste cu un stat capitalist". Cu toate acestea, Alfred Bulai spune ca pozitia ocupata de Romania nu ar trebui sa surprinda deoarece "Bucurestiul nu sta chiar asa de bine la parametrii legati de dezvoltarea umana".
» Norvegia – in top
Norvegia, Australia si Islanda sunt primele trei tari cu cele mai ridicate standarde de viata, iar Afganistanul si Sierra Leone sunt in coada clasamentului ONU. Slovenia are cel mai bun rezultat din Europa de Est si ocupa pozitia 29, plasandu-se printre statele cu un nivel foarte ridicat de dezvoltare. Bulgaria se claseaza anul acesta in fata Romaniei, pe pozitia 61, iar Rusia ocupa pozitia 71. Republica Moldova se plaseaza, potrivit statisticii ONU, pe locul 117, numarandu-se printre tarile cu un index mediu de dezvoltare, iar Ucraina intra in aceeasi categorie, ocupand pozitia 85.