21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialONU: Populaţia mondială ar putea atinge 10 sau chiar 15 miliarde în...

ONU: Populaţia mondială ar putea atinge 10 sau chiar 15 miliarde în anul 2100

Populaţia mondială, astăzi în număr de 7 miliarde de oameni, ar urma să depăşească 10 miliarde până în 2100, chiar 15 miliarde dacă rata fertilităţii se va dovedi ceva mai ridicată, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite dat publicităţii miercuri la Londra, informează AFP, citată de Agerpres.

Această situaţie a populaţiei mondiale pe 2011 este publicată cu puţin timp înainte de ceremoniile care vor marca, la 31 octombrie, depăşirea pragului de 7 miliarde de oameni pe planetă.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) insistă asupra provocărilor majore pe care le presupun presiunile demografice în ceea ce priveşte combaterea sărăciei şi prezervarea mediului înconjurător.

Potrivit ultimelor estimări, în creştere în raport cu cifrele anterioare, pe Terra ar urma să trăiască 9,3 miliarde de fiinţe umane în 2050 şi peste 10 miliarde până la sfârşitul secolului, informează UNFPA.

Totuşi, cu ‘o uşoară variaţie a fertilităţii, în special în ţările cu populaţie mai mare, cifrele ar putea fi mai ridicate: 10,6 miliarde de oameni pe Pământ până în 2050 şi peste 15 miliarde în 2100’.

Prosperitatea, o educaţie mai bună şi accesul la contracepţie reduc în mod drastic fertilitatea globală, astfel încât anumite ţări bogate se confruntă în prezent cu o scădere îngrijorătoare a populaţiei lor.

În ultimele şase decenii, fertilitatea medie mondială a scăzut, trecând de la 6 copii, pentru o femeie, la 2,5. Lumea numără 80 de milioane de locuitori în plus în fiecare an.

‘Recordul nostru de populaţie poate fi considerat din numeroase puncte de vedere un succes pentru omenire – oamenii trăiesc mai mult, cu o stare de sănătate mai bună’, semnalează Babatunde Osotimehin, director executiv al UNFPA.

‘Câţi oameni poate suporta Pământul nostru? Sunt chestiuni importante, dar care poate nu convin. Când privim numai cifrele, riscăm să pierdem din vedere noile oportunităţi de a face viaţa mai bună pentru toţi în viitor’.

Raportul pune în evidenţă mai multe provocări, între care acordarea de ajutor numeroşilor tineri din ţările sărace prin găsirea de locuri de muncă, pentru a ieşi din sărăcie.

Totodată, problemele de mediu, deja presante, riscă să se intensifice, dată fiind cererea tot mai mare de hrană, de energie şi de locuinţe. Potrivit raportului, Pământul are nevoie în prezent de 18 luni pentru a regenera resursele naturale utilizate într-un an. Prima îngrijorare în acest sens o constituie lipsa apei.

Referitor la echilibrul dintre populaţiile rurală şi urbană, raportul semnalează că, în prezent, balanţa ‘înclină în mod ireversibil’ în favoarea oraşelor. Raportul insistă, de asemenea, asupra necesităţii de a se ameliora planificarea urbană.

În ceea ce priveşte imigraţia, raportul arată că, în ţările bogate cu populaţie în curs de îmbătrânire, imigranţii pot ocupa în mod util locuri de muncă.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă