Organizațiile neguvernamentale din România pot realiza programe de 9,7 milioane de euro dacă accesează cea de-a doua sesiune de finanțare deschisă de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) prin Fondul ONG. Banii sunt oferiți de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul unui proiect a cărui menire o constituie “sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă”.
Fondurile sunt disponibile pentru finanțarea unor proiecte din domenii precum: cetățenie activă, incluziune socială, apărarea drepturilor omului, protecția mediului și nu numai. Programul păstrează aceeași structură, formată din cinci componente, ca și în prima sesiune, care a avut loc în vara anului 2013.
“Mai mult de o treime din suma alocată acoperă domeniile esenţiale de finanţare privind democrația, drepturile omului, transparența și buna guvernare, democrația participativă, combaterea rasismului și xenofobiei, antidiscriminarea, inegalitățile sociale, sărăcia și excluziunea (inclusiv în zonele rurale), egalitatea de gen, violența bazată pe gen. Mai mult de 20% din alocarea programului este dedicată furnizării de servicii sociale și de bază grupurilor vulnerabile, iar o importantă alocare financiară este, de asemenea, prevăzută pentru domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice. Peste 10% din fonduri sunt alocate pentru proiecte adresate copiilor și tinerilor”, se arată pe site-ul FDSC. O alocare financiară separată este destinată activităților care combat discursul instigator la ură, domeniu care prezintă un interes special pentru program. Proiectele pot fi depuse până cel mai târziu în octombrie.
Banii oferiți de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Fondul ONG, sunt printre puținii care mai sunt oferiți organizațiilor guvernamentale din România. După intrarea țării în Uniunea Europeană, mai multe state care sprijineau societatea civilă, precum Japonia, și-au retras finanțările considerând că România este acum o zonă suficient de dezvoltată.