Cinci bistriteni si-au pierdut viata in urma inundatiilor produse marti dupa-amiaza in comunele de pe Valea Ilisuei, iar alte noua persoane sunt date disparute.
Alte trei persoane au murit lovite de fulgere. In Timisoara, un barbat a decedat dupa ce a fost trasnit de un fulger ce a ricosat dintr-un copac in trupul lui. Medicii de pe ambulanta, sositi de urgenta la fata locului, nu l-au mai putut salva. Un alt barbat de 40 de ani, din comuna hunedoreana General Berthelot, langa Hateg, a murit marti dupa-amiaza dupa ce a fost lovit de un fulger in timp ce se afla cu vacile la pascut pe o pajiste din sat. Barbatul era pe camp impreuna cu un copil din sat, dar acesta a scapat cu viata pentru ca, la momentul producerii fulgerului, se afla la o jumatate de metru de victima, a declarat primarul comunei, Maria Huzoni.
Printre bistritenii despre a caror soarta nu se mai stie nimic se afla si doi copii in varsta de 10 si, respectiv, 12 ani. Potrivit localnicilor, ploaia puternica a inceput marti in jurul orei 17.00. Valea Ilisua, care izvoraste din Muntii Tiblesului, a crescut brusc, apele maturand totul in calea lor. Localnicii care nu au apucat sa fuga pe dealuri s-au ascuns in podurile caselor. Altii au incercat sa salveze animalele si au fost luati de ape. Un tanar din satul Dumbravita care a ajutat la salvarea unor batrani ramasi in case a declarat ca a zarit cadavrul unei persoane complet dezbracate. Nimeni insa nu a indraznit sa coboare in apa pentru a-l recupera.
Ambulanta blocata sase ore intre ape
„Oamenii s-au temut. Ne-am dus sa-i salvam pe cei in viata, dar nici asa nu am reusit. Am vazut oameni care si-au legat masinile de copaci ca sa nu le ia apa. Toti s-au dus pe dealuri ca sa scape”, a relatat unul dintre localnici. Acesta a ajutat o masina a Ambulantei Beclean sa nimereasca drumul prin apa, mergand in fata ei, dupa ce autovehiculul a stat blocat pe o colina timp de peste sase ore pe DJ 171 intre Dumbravita si Spermezeu.
Ploaia torentiala, care a inceput in jurul orei 17.00, a inundat mai intai cateva zeci de gospodarii din satul Tarlisua, unde, potrivit unor surse locale, au avut loc si alunecari de teren.
Liniile telefonice au fost intrerupte si nimeni n-a mai putut lua legatura cu cei aflati in zona. Seful jandarmilor bistriteni, colonelul Ionel Ciumuca, a plecat de urgenta la fata locului insotit de militari, dar nu s-a mai putut intoarce.
Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, si presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, au aflat de la jurnalisti care este situatia la fata locului.
Interventie cu amfibii blindate
Autoritatile au decis sa ceara ajutorul Batalionului 812 Infaterie Bistrita, „Soimii Carpatilor”, care a venit in zona cu amfibii blindate. Responsabilii de la Drumurile Judetene au trimis si ei utilaje sa degajeze drumul de apa si namol, insa acestea nu au putut interveni pana nu s-au mai retras apele.
Sute de locuitori din zona au iesit afara din case, in asteptarea viiturii. Majoritatea si-au luat cu ei bunuri de folosinta imediata, actele si animalele.
Sute de soferi aflati in trafic pe DJ 171, respectiv pe DJ 172, au ramas blocati timp de peste 6 ore in mijlocul apelor. Ploaia a continuat sa cada si in orele urmatoare.
Debitele mai multor parauri din zona Muntilor Tibles au crescut rapid. Apele s-au intalnit apoi in dreptul localitatii Uriu, unde zeci de gospodarii au fost inundate.
Comandamentul local pentru Situatii de Urgenta s-a reunit la Caianu Mic, in sediul primariei, unde, de la un generator, s-a putut lumina camera din care prefectul a cerut ajutorul mili-tarilor de la ISU Maramures.
In zona satelor Spermezeu si Tarlisua nu s-a putut ajunge insa decat dupa ore in care doar masinile de teren au putut trece prin namolul ramas pe sosea.