17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOMC da castig de cauza Boeing in razboiul cu Airbus

OMC da castig de cauza Boeing in razboiul cu Airbus

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) urmeaza sa anunte astazi o prima decizie in cazul confruntarii comerciale dintre SUA si UE cu privire la subventiile acordate producatorilor de avione. Potrivit Wall Street Journal, instanta de arbitraj comercial a stabilit ca plangerea prin care Boeing denunta drept ilegale ajutoarele acordate de statele Uniunii Europene companiei Airbus este indreptatita.

Confruntarea comerciala dintre Boeing si guvenul SUA, pe de-o parte, si Airbus si marile state din UE, de cealalta parte, nu este insa transata de verdictul asteptat astazi. Razboiul comercial dateaza din 2004, cand constructorul american a redeschis o disputa din 1992, denuntand avantajele incorecte de care s-ar fi bucurat concurentul sau european multumita subventiilor de stat. Ca si in cazul disputei din 1992, incheiata in acelasi an printr-o intelegere amiabila, UE a invocat probleme in oglinda in cazul Boeing, argumentand ca si constructorul de dincolo de Ocean se bucura de ajutoare de stat care distorsioneaza concurenta libera pe piata. Plangerea inaintata de UE este inca analizata de OMC.

Conform Acordului privind Regulile si Procedurile care Guverneaza Solutionarea Disputelor, incheiat in 1994 de membrii OMC, o tara care castiga o disputa comerciala are dreptul de a impune sanctiuni sub forma de tarife vamale impotriva statului care a distorsionat climatul concurential. Expertii citati de WSJ au subliniat insa ca, in cazul Boeing vs Airbus, SUA nu vor impune sanctiuni prea curand, pentru ca verdictul nu este inca definitiv, dar mai ales pentru ca, in conditiile crizei economice, un numar covarsitor de state au acordat ajutoare substantiale pentru supravietuirea industriilor nationale, lasand pe plan secund ideea liberalizarii comertului international.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă