16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialOlimpicii romani, in scadere la bursa medaliilor

Olimpicii romani, in scadere la bursa medaliilor

» Componentii loturilor noastre reprezentative care vor face deplasarea la Beijing pentru a participa la Jocurile Olimpice mai au doar cateva zile pentru a pune la punct ultimele retusuri in vederea participarii la importanta competitie din capitala Chinei. Rezultatele obtinute in ultimele luni de "olimpicii" romani fie in competitiile oficiale, fie in turneele amicale de verificare ne indreptatesc sa fim optimisti in ceea ce priveste sansele lor de a urca pe podiumul JO la unele discipline si mai putin increzatori la altele.

Tinand seama de faptul ca este vorba de o perioada de tranzitie, in care se realizeaza schimbul de generatii la mai multe sporturi, majoritatea specialistilor au afirmat in mai multe randuri ca va fi extrem de dificil de a reedita performantele de la ultimele editii ale JO. La Atena, de exemplu, sportivii romani au cucerit 19 medalii, dintre care opt de aur, iar de la Sydney reprezentantii nostri s-au intors in tara cu nu mai putin de 25 de medalii, dintre care 11 de aur. Unii pesimisti au mers pana la  afirmatii de genul ca editia din acest an JO va fi un dezastru, in timp ce optimistii au apreciat ca va fi un an bun. De pilda, Octavian Belu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, si-a exprimat convingerea ca delegatia Romaniei va reveni acasa cu cel putin 12 medalii. Octavian Morariu, seful Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a evitat sa dea un pronostic, dar a declarat, la randul sau, ca vom cuceri un numar de medalii cu doua cifre.

Misiune imposibila pentru gimnaste
Una dintre disciplinele care a dus "greul" la intrecerile olimpice este gimnastica feminina. Desi nu numai componentele echipei reprezentative, ci si membrii staff-ului tehnic care vor participa la JO sunt in totalitate diferiti de cele de la Atena 2004, asteptarile sunt aproape la fel, cel putin din punctul de vedere al numarului de medalii. Daca in Grecia gimnastica  feminina a cucerit sase trofee, printre care titlul la echipe plus inca trei medalii de aur la individual, un argint si un bronz, in China se pare ca titlurile olimpice vor fi greu de aparat. Gimnastele noastre si-au adjudecat aurul la echipe la Campionatele Europene din acest an, plus inca patru medalii pe aparate (una de aur, doua de argint si una de bronz), dar sunt destul de rezervate in ceea ce priveste sansele lor de a-si apara cu succes aurul la echipe la JO de la Beijing.

Dupa ultima verificare internationala, din iunie, in compania reprezentativei Marii Britanii, Sandra Izbasa, vedeta a echipei Romaniei, alaturi de Steliana Nistor, a declarat: "Stam destul de bine cu pregatirea, dar trebuie sa ne mai adunam si avem nevoie de mai multa munca. Avem incredere in noi dupa Europene, dar la Olimpiada nu putem emite pretentii la o medalie de aur pentru ca si China si SUA sunt foarte puternice. O alta medalie este posibila, ne si gandim la acest lucru". Aceasta, pentru a evita riscul unei accidentari, nu a participat la Nationalele de la finalul lunii iunie.

Dragulescu, "piesa" de baza
Pentru echipa masculina de gimnastica a Romaniei va fi la fel de greu sa reediteze rezultatele de la Atena, cand a inregistrat cea mai buna performanta din istoria participarii la JO: bronz cu echipa si la sarituri (Marian Dragulescu) si doua medalii de argint pe aparate. Jumatate din componentii team-ului de la Atena vor concura si la Beijing (Marian Dragulescu, Razvan selariu si Daniel Popescu), obiectivul fixat de conducerea federatiei fiind de una sau doua medalii. "Realist vorbind, n-avem sanse la podium la Beijing. Japonia si China se vor lupta pentru aur si argint, in timp ce bronzul va fi la bataie pentru restul participantelor. Locul al treilea la echipe, pe care ne-am clasat la Europene (n.r. – dupa Rusia si Germania), si prezenta lui Marian Dragulescu in formatie, care va creste mult valoarea echipei fata de Europene (n.r. – Dragulescu a lipsit de la CE din cauza unei accidentari), ne indreptatesc sa speram la o pozitie foarte aproape de podium la Beijing.

Rusia a surprins la Europene cu o trupa extraordinara, la fel si nationala Statelor Unite ale Americii, care, cu fratii Hamm in formula, se anunta o adversara periculoasa. sansele noastre reale la podium sunt in intrecerile individuale, pe aparate (n.r. – la CE, Razvan selariu a cucerit argintul la sol, iar Daniel Popescu, bronzul la sarituri). Concursul este deschis insa oricarui rezultat pentru oricine", a apreciat obiectiv Mircea Apolzan, secretarul general al FR de Gimnastica.

Reginele canotajului tintesc doar aurul
O alta disciplina pentru care doar aurul conteaza la Beijing este canotajul, care la Atena a adus Romaniei trei titluri olimpice: la 8±1, dublu vasle si dublu rame fara carmaci. Din cele noua sportive din barca de 8±1, campioana la Atena pentru a treia oara consecutiv, sapte sunt "veterane" si nu tintesc decat aurul olimpic, chiar daca la ultima editie a Campionatelor Mondiale "reginele" au obtinut doar argintul. Ele nu sunt ingrijorate de faptul ca s-au clasat doar pe locul trei la etapa de Cupa Mondiala de la München la care au participat in acest an, in conditiile in care au abordat cursa ca pe un antrenament.

De asemenea, medaliatele cu aur de la Atena la dublu rame fara carmaci, Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, care la ultima editie a Mondialelor au obtinut doar medalia de bronz, sosind dupa bieloruse si nemtoaice, nu concep sa urce decat pe prima treapta a podiumului. Deocamdata, misiunea dificila de a apara titlul olimpic de la dublu vasle, cucerit in 2004 de experimentatele Constanta Burcica si Angela Alupei, i-a fost atribuita echipajului Roxana Cogianu-Simona Musat, dar aceasta formula nu a fost inca "batuta in cuie".
 
Fluctuatii mari la atletism
In 2004, delegatia de atletism se intorcea de la Atena cu doua medalii de argint, a Ionelei Tarlea Manolache, la 400 m garduri, si a lui Marian Oprea (foto), la triplusalt, si una de bronz, prin regretata Maria Cioncan, la 1.500 m. In ultima vreme nici Marian Oprea, nici Ionela Tarlea n-au mai realizat performante notabile din pricina accidentarilor. Ambii au lipsit de la competitiile de anvergura din acest an si este dificil de apreciat forma fizica in care se afla. Proaspat revenit in competitii, Marian Oprea a castigat fara probleme intrecerile din cadrul Internationalelor Romaniei cu o saritura excelenta, de 17,28 m, dar cu 27 cm mai slaba decat cea cu care a devenit vicecampion olimpic la Atena (17,55 m).

Dupa cateva zile, el a reusit o performanta de doar 16,97 m la reuniunea atletica de Grand Prix de la Atena si, chiar daca s-a clasat al doilea, fluctuatia in evolutie ridica semne de intrebare vizavi de sansele sale de a urca pe podium la Beijing. Ionela Tarlea s-a impus, de asemenea, la Internationalele Romaniei la 400 m garduri, dar timpul sau (55,86 s) a fost departe de performanta de la Atena (53,32 s) cu care a obtinut argintul olimpic. De altfel, daca nu va cobori macar sub 54 s, este putin probabil ca atleta noastra sa prinda finala la Beijing la 400 m garduri.
Nicoleta Grasu, la aruncarea discului, este singura atleta din lotul reprezentativ care a avut o evolutie constanta in ultimele sase luni, ea inregistrand cea mai buna performanta mondiala (66,51 m) la inceputul lunii iunie. Desi la cei 37 de ani este una dintre cele mai varstnice sportive din lotul nostru, Nicoleta Grasu este cotata cu sanse reale la obtinerea unei medalii la Beijing.

Inotul "sta" doar in Potec si Florea
La inot, din cei sase componenti ai lotului care va face deplasarea la Beijing, singurii cotati cu sanse reale la medalii sunt Camelia Potec si Razvan Florea, aceiasi care au urcat pe podiumul olimpic si la Atena. Atat Camelia Potec, campioana olimpica en-titre la 400 m liber, cat si Razvan Florea, bronz olimpic la 200 m spate, au confirmat asteptarile la toate concursurile la care au participat de la inceputul anului, cele mai importante fiind intrecerile din cadrul Campionatelor Europene. Potec, care de un an se pregateste in Franta, pe langa medaliile cucerite la CE (argint la 200 m liber si bronz la 800 si 400 m liber), a inregistrat un succes rasunator la Nationalele Frantei dupa ce a invins-o pe vedeta inotului francez Laure Manaudou la 400 m liber, campioana mondiala en-titre a probei. La fel, bronzul cucerit de Florea la 200 m spate la CE, dar si primele locuri pe care s-a clasat la alte intreceri internationale il plaseaza in pozitia de favorit la podium.

Boxul, in cadere libera
Desi boxul romanesc va fi reprezentat la Beijing de doi sportivi, dintre care unul este Ionut Gheorghe, medaliat cu bronz la JO de la Atena, Rudel Obreja, presedintele forului de specialitate, a fost transant in ceea ce priveste sansele Romaniei in China. "Daca pana acum se spunea, metaforic, ca pugilatul romanesc amator este pe marginea prapastiei, acum pot afirma ca se afla in cadere libera. Nu pot spune insa ca nu avem nici o sansa la medalii la Jocurile Olimpice, pentru ca altfel n-am mai fi facut deplasarea", a declarat Rudel Obreja dupa recent incheiatele Campionatele Nationale, dand de inteles ca nu este optimist in ceea ce priveste reeditarea performantei de la editia trecuta a JO.

 

De unde pot veni surprizele
Dintre disciplinele care nu se regasesc printre medaliatele la JO de la Atena, dar, in urma rezultatelor inregistrate in ultima vreme in intrecerile de  anvergura, se poate spune ca au sanse de a urca pe podium la Beijing se numara handbalul, scrima, judo si canoea.

Nationala feminina de handbal (foto), care a adus jocurile de echipa romanesti la JO dupa opt ani de absenta, ar putea emite pretentii la o medalie dupa ce la finalul anului trecut a ratat de putin podiumul mondial. Elevele lui Gheorghe Tadici, locul patru la CM din 2007, sunt mai mult decat optimiste in ceea ce priveste sansele de a cuceri o medalie la Beijing.
 
La scrima, la Campionatele Europene recent incheiate, Mihai Covaliu, locul al treilea la sabie, si spadasina Ana Maria Branza, care a cucerit bronzul la individual si aurul cu echipa, au demonstrat o forma buna. Chiar daca mai au de efectuat unele retusuri tehnico-tactice, cei doi ar putea urca pe podium la Beijing, in special Mihai Covaliu, campion olimpic la Sydney 2000.

La judo, stelista Alina Dumitru (48 kg) a ratat in ultimele secunde un loc pe podium la precedenta editie a JO, dar spera ca la Beijing sa obtina o medalie cat mai stralucitoare. Alina Dumitru a cucerit in acest an cel de-al patrulea titlu european consecutiv, iar la puternicul concurs din cadrul Cupei Mondiale, de la inceputul lunii martie, s-a clasat a doua.

La kaiac-canoe, disciplina la care Romania a cucerit in decursul anilor 35 de medalii, din care 10 de aur, reprezentantii nostri n-au reusit sa obtina calificarea la Beijing decat la canoe, in patru probe: C1 – 500 m si 1.000 m – Florin Mironcic; C2 – 500 m – Iosif Chirila si Andrei Cuculici, C2 – 1.000 m – Ciprian Popa si Nicolae Flocea. Dintre cei cinci canoisti care vor merge la JO, singurul cu experienta olimpica este Florin Mironcic, considerat, de altfel, urmasul lui Ivan Patzaichin dupa ce la Europenele din 2006, de la Racice (Cehia), a cucerit nu mai putin de sapte medalii,  pe 500 si 1.000 m.

Chiar daca nu in probe olimpice, cei cinci canoisti au obtinut rezultate excelente la Europene (aur la C4 – 1.000 m, Constantin Popa, Niculae Flocea, Silviu Simioncencu, Catalin Costache, si argint la C4 – 500 m, Iosif Chirila, Andrei Cuculici, Florin Mironcic si Catalin Costache), care le dau sperante pentru JO.

Cele mai citite

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă