10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialOficial rus: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar nu le bombardează

Oficial rus: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar nu le bombardează

Statele Unite ale Americii cunosc pozițiile grupării teroriste Stat Islamic, dar nu dau ordin pentru ca acestea să fie bombardate,a declarat, duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează Agerpres.

„Partenerii noștri americani fie că de la început nu și-au creat foarte elaborat coaliția, fie au gândit-o astfel încât obiectivele ei să nu fie cele declarate”, a afirmat Lavrov, potrivit TASS.

Oficialul rus a mai spus că această coaliție antijihadistă ”a fost creată spontan”, în doar câteva zile a fost anunțată includerea mai multor țări și începerea bombardamentelor.

”Când analizezi operațiunile aviației țărilor din coaliție, se creează o impresie ciudată. Uneori se strecoară gândul că în afară de scopul declarat — combaterea Statului Islamic — această coaliție urmărește și alte obiective”, a spus în continuare ministrul rus, în contextul în care SUA și NATO și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea angajamentului Rusiei în Siria, țară la originea exodului de refugiați în Europa.

”Sper că nu trădez pe nimeni când afirm că unii parteneri din țări care fac parte din respectiva coaliție spun că au informații despre unde anume se află o unitate sau alta a Statului Islamic, iar comandantul coaliției — desigur, SUA — nu aprobă efectuarea bombardamentelor”, susține șeful diplomației ruse.

Lavrov a ținut să precizeze că nu vrea să tragă concluzii cu privire la acest subiect. Totuși, el a recunoscut că Rusia a primit informații în acest sens.  

Într-o încercare de a demonstra că alianța condusă de SUA împotriva Statului Islamic nu este eficientă, agenția de presă TASS face un istoric al activității ei, invocând ‘date ale Pentagonului’.

La 8 august s-a împlinit un an de când SUA și aliații lor din cadrul coaliției internaționale au început seria de atacuri aeriene împotriva jihadiștilor Statului Islamic pe teritoriul Irakului. În Siria, acțiuni similare au început să se desfășoare de la sfârșitul lunii septembrie 2014. În acest timp, SUA și partenerii lor au efectuat circa 6.700 de bombardamente ale căror costuri depășesc 3,7 miliarde de dolari, scrie TASS, care adaugă că pentru atacurile aeriene într-o singură zi se cheltuiesc aproximativ 9,9 milioane de dolari.

La începutul lunii august, în urma acțiunilor coaliției au fost distruse sau avariate 10.600 de facilități ale islamiștilor — 119 de tancuri, 510 de baze militare, peste 3.200 de construcții, peste 2.500 de poziții de luptă, 196 de obiective de infrastructură petrolieră și peste 3.600 de alte obiective, mai scrie sursa citată.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă