19.4 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialOfensiva imobiliara a clanului Solcanu impotriva primarului Nichita

Ofensiva imobiliara a clanului Solcanu impotriva primarului Nichita

Noul an politic debuteaza in forta la Iasi, cu un razboi pe care putini l-ar fi putut anticipa. Rivalitatea dintre garda veche a PSD Iasi, loiala lui Ion Iliescu, a iesit la lupta cu toate armele impotriva gruparii lui Gheorghe Nichita, edilul orasului. Ca orice razboi, cel din PSD trebuia sa aiba un camp de lupta, acesta fiind un proiect ambitios de consolidare a centrului istoric al Iasiului si modernizare a zonei din spatele Palatului Culturii.

Batalia VIP-urilor pentru un dosar falsificat

Amenintand media locala, in plina conferinta de presa, ca exista bani suficienti pusi in joc pentru zdrobirea proiectului Palas, „developerii” Sorin Ionescu si Zaharia Schrotter au tinut o poliloghie de doua ore, in care au prezentat un dosar falsificat despre proiectul Palas. Majoritatea documentelor fusesera modificate prin trunchierea lor. S-a descoperit lipsa majoritatii documentelor, precum si a actelor care reprezinta cu adevarat proiectul Palas aflat la Registratura Primariei Iasi. Vorbind ore intregi despre legalitate si moralitate, Zaharia Schrotter, fostul sot al creatoarei de moda Irina Schrotter, a uitat complet evenimentele de maidan din 2001 carora le-a fost protagonist.

Acest „centru” se afla, in prezent, intr-o degradare accentuata, sufocat de tiribombe si buticuri insalubre. Ion Solcanu si-a adunat „trupele”: pe cei care au servit pe vremuri „contelui de Pojorata”, Mihai Nicolaiciuc, si pe cei care au calcat pe osemintele Comunitatii Evreiesti din Iasi pentru a-si ridica afaceri imobiliare de succes. Principala arma folosita: mass-media locala si centrala, derutata de un razboi subtil, machiavelic, tipic senatorului. „Cea mai puternica filiala a PSD din Romania este sfasiata de lupta baronilor, iar Geoana doarme. Este inadmisibil ce se intampla”, sublinia unul dintre vicepresedintii PSD Iasi. Cum a inceput razboiul? Marul discordiei este „mina de aur” imobiliara, pentru care unii chiar calca peste cadavre. La propriu… Cele ale evreilor asasinati in Pogromul de la Iasi.

Uraganul politic

La inceputul lunii decembrie, toate aprobarile necesare, Planul Urbanistic Zonal si avizele de la Ministerul Culturii, al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, de la Comisiile de Monumente si de Urbanism locale, erau gata pentru un proiect grandios in Iasi: Palas. Consiliul Municipal Iasi, in asociere cu concernul Iulius Grup pot incepe lucrarile la consolidarea versantului Palatului Culturii, la construirea unui patinoar ultramodern, dotat cu instalatii nepoluante, un teatru de vara nou si o imensa parcare publica subterana. Toata investitia urmeaza sa coste peste 100 de milioane de euro si depaseste orice parteneriat public-privat din Romania. Prin ridicarea acestui complex, in aproximativ trei ani, adica exact pana in pragul alegerilor municipale din 2008, cota lui Gheorghe Nichita ar creste vertiginos. „Daca Palasul prinde viata, eu dispar”, si-a soptit in barba senatorul. Si a inceput razboiul. Pe 12 decembrie, consilierul local PSD Dumitru Anchidin a atacat, printr-o contestatie, hotararile Consiliului Municipal Iasi cu privire la Palas. Cine este Dumitru Anchidin? Nimeni altul decat „omul de casa” al „contelui de Pojorata”, Mihai Nicolaiciuc, ocupand pana in 2005 functia de director al Regionalei CFR Iasi, cand a fost demis din cauza unor trenuri electorale puse la picioarele lui Ion Solcanu, mentorul sau.

Trenul PSD

Pentru un miting electoral din noiembrie 2004, PSD Iasi a inchiriat un tren de la Dumitru Anchidin. Cu 14 vagoane, acesta a transportat simpatizantii PSD din Pascani si Targu Frumos. Pentru cei 880 de calatori, Nicolaiciuc & Anchidin au facut „artificii” financiare cu clasele vagoanelor si cu numarul calatorilor. PSD Iasi a platit 58 milioane lei, dar pretul corect era de 725,6 milioane lei, adica o reducere de 1250%. Prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, a trimis un control de mari proportii la CFR Iasi, care a confirmat toate aceste „artificii” purtand marca „contelui de Pojorata & fiii”. Dumitru Anchidin a fost demis din functie, dar cercetarile s-au oprit aici si nici o masura pecuniara nu a mai urmat.

Oseminte calcate

Demersul lui Dumitru Anchidin a ramas in suspensie la Consiliul Municipal Iasi, fapt care l-a scos din sarite pe Ion Solcanu. Senatorul se astepta ca Alianta D.A. sa rastigneasca proiectul Palas si sa-l ingroape. Acest lucru nu s-a intamplat si a urmat un nou atac. De data aceasta, dupa sarbatori. In lupta au fost aruncati doi „developeri”, cum ei insisi s-au intitulat, Sorin Ionescu si Zaharia Schrotter, asociati la firma Instalatii Grup. Acestia au infierat cu manie proletara proiectul Palas, in calitate de cetateni ai Iasiului. Demersul parand cel putin ciudat, am cautat sa aflam interesele celor doi in zona din spatele Palatului Culturii. Investigatiile au scos la iveala „mobilul” actiunii. Instalatii Grup a anuntat un megaproiect imobiliar, denumit „Cartierul de blocuri Amfiteatru”. Pentru amplasamente, cei doi „developeri” sustin ca au platit unor proprietari de terenuri 500.000 si, respectiv, 900.000 de euro. Stupoare! Terenul noului cartier „Amfiteatru”, situat in cartierul Pacurari, este revendicat inca din 1991 de Comunitatea Evreiasca din Iasi.

Interdictie de vanzare

Conducerea Comunitatii Evreiesti din Iasi sustine ca, prin „artificiile” imobiliare ale fostului prefect PSD de Iasi, Corneliu Rusu Banu, cu terenurile evreilor, au fost improprietariti mai multi cetateni din comuna limitrofa Iasiului, Miroslava. „Oamenii au fost improprietariti cu conditia sa vanda imediat pamantul cui trebuia”, a precizat conducerea Comunitatii Evreiesti. Terenurile in cauza erau sub regim de interdictie de vanzare inca din 1998, deoarece aveau si o buna bucata din Cimitirul Evreiesc, care fusese construit pentru stramutarea osemintelor martirilor Pogromului de la Iasi de la fostul cimitir din cartierul Tatarasi. Duetul Solcanu-Corneliu Rusu Banu nu a tinut seama de aceste reglementari si a improprietarit colegii de partid. Abia dupa ce au cumparat terenul din Pacurari, „developerii” au descoperit farsa in care fusesera actori principali. Ca sa iasa din corzi, senatorul le-a promis ca se va revansa: le ofera pe tava proiectul Palas.

„Omul PSD” a construit un mall in fieful PNTCD

Caracterizat de majoritatea ziarelor ca „omul PSD”, acuzat ca „a tras tunuri PSD”, Iulian Dascalu, managerul Iulius Grup Iasi, a ridicat cel mai mare mall din Romania si din sud-estul Europei la Timisoara. Cea mai mare investitie de pana in prezent, care depaseste 50 de milioane de euro, este la Timisoara, iar Dascalu a fost felicitat personal de primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. Dar Iulius Grup a ridicat si la Iasi un mare mall, si acum a castigat licitatia pentru un mall in Cluj. „Proiectul Palas il fac unic, numai pentru ieseni. Numai parcarea publica, subterana, care va fi cea mai mare din Romania, este estimata sa coste 28 milioane de euro. Un nou teatru de vara, un nou patinoar, un strand ultramodern – toate acestea vor servi comunitatea. Investitia totala pentru Palas depaseste 100 milioane de euro”, se explica Dascalu. „Pentru a lamuri definitiv lucrurile, va spun ca Primaria Iasi nu mi-a vandut nici macar o lopata de pamant, spatiul ocupat de locuinte din tot complexul Palas fiind doar de 36%. Terenul este integral in proprietatea Consiliului Local, constructiile ce vor fi ridicate sporindu-i ulterior valoarea. Toate aceste atacuri la adresa mea nu sunt decat speculatii si am de gand sa-i actionez in judecata pe cei care ma discrediteaza”, a declarat Iulian Dascalu. Lucrarile la proiectul Palas vor incepe in primavara acestui an, cu consolidarea versantilor pe care se sprijina Palatul Culturii, monument emblematic al Iasiului, care se scufunda din cauza alunecarii terenului.

Cele mai citite

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...

Fostă șefă a TVR acuză managementul actual de cheltuieli nejustificate și declin grav al televiziunii publice

Ramona Săseanu, fostă președintă interimară a TVR, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, în care avertizează asupra unei situații...

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă