28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialOccupy puterea

Occupy puterea

De la New York la Atena, Londra, Madrid ลŸi Budapesta bântuie un vânt de frustrare care scoate oamenii în stradฤƒ. Vântul a ajuns ลŸi la BucureลŸti – scânteia a fost reforma sฤƒnฤƒtฤƒลฃii.

PreลŸedintele a justificat retragerea legii spunând cฤƒ oamenii „nu vor schimbarea”.

Dar însuลŸi faptul cฤƒ manifestฤƒrile au continuat îi demonstreazฤƒ preลŸedintelui cฤƒ se înลŸalฤƒ. Oamenii ies în stradฤƒ tocmai pentru cฤƒ îลŸi doresc adevฤƒrata reformฤƒ pentru care l-au ales în 2004. Nu doar o lege, ci întreaga funcลฃionare a statului trebuie schimbatฤƒ! Acesta este, de fapt, mesajul strฤƒzii.

Iatฤƒ un paradox: de ce atunci când avem de-a face cu un preลŸedinte care îลŸi propune reforma ลŸi modernizarea statului, manifestanลฃii scandeazฤƒ „Jos Bฤƒsescu!” sau „Bฤƒsescu, pentru noi, e CeauลŸescu 2″?!

Sociologia comunicฤƒrii spune cฤƒ rupturile se produc atunci când scopul ลŸi mijloacele nu sunt aliniate. Astfel, cei care îl susลฃin pe Traian Bฤƒsescu cred în scopul preลŸedintelui de a lฤƒsa moลŸtenire generaลฃiilor viitoare un stat modern, reformat ลŸi eficient.  Dupฤƒ pฤƒrerea mea, acest obiectiv împฤƒrtฤƒลŸit, ลŸi nu neapฤƒrat oportunismul, explicฤƒ de ce atâลฃia intelectuali s-au aliniat cu bunฤƒ-credinลฃฤƒ în spatele preลŸedintelui. Detractorii lui Traian Bฤƒsescu, pe de altฤƒ parte, se uitฤƒ la mijloacele utilizate de preลŸedinte în atingerea scopului sฤƒu ลŸi vฤƒd cu precฤƒdere: lipsa de legitimitate a procesului democratic, uriaลŸa corupลฃie, lipsa de transparenลฃฤƒ ลŸi faptul cฤƒ PDL pare sฤƒ fie, sistematic, singurul câลŸtigฤƒtor, politic ลŸi financiar, din efortul de „modernizare”.

Atât timp cât scopul reformei ลŸi mijloacele ei nu sunt aliniate, se va pune mereu întrebarea: preลŸedintele îลŸi doreลŸte cu adevฤƒrat modernizarea statului sau se foloseลŸte de ea pentru a consolida puterea ลŸi averea sa ลŸi a acoliลฃilor sฤƒi?

Modernitatea înseamnฤƒ, între altele, supremaลฃia procedurii. În „statul de drept”, legitimitatea vine din procesul de elaborare a politicilor publice, ลŸi nu din scopul lor, pentru cฤƒ într-o democraลฃie adevฤƒratฤƒ niciodatฤƒ scopul nu scuzฤƒ mijloacele! În cazul unei legi precum cea a sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, un scop dezirabil a fost deturnat de mijloace inadecvate: procedura de elaborare a legii a fost viciatฤƒ, procesul nu a fost transparent, nu a existat acea largฤƒ consultare cu specialiลŸtii ลŸi viitorii beneficiari (sau agenลฃi) ai reformei care sฤƒ asigure cฤƒ proiectul este însuลŸit de toลฃi, nu s-au propus mecanisme care sฤƒ asigure absenลฃa corupลฃiei, etc. În absenลฃa acestor elemente care conferฤƒ legitimitate, nฤƒzuinลฃa preลŸedintelui de a moderniza sistemul de sฤƒnฤƒtate nu poate fi consideratฤƒ serioasฤƒ. Altfel ne întoarcem la iadul comunist, care era pavat cu bune intenลฃii…

Capcana în care a cฤƒzut Traian Bฤƒsescu a fost sฤƒ creadฤƒ, ลŸi de aceastฤƒ datฤƒ, cฤƒ scopul scuzฤƒ mijloacele – o imposibilitate într-un stat de drept! Atâta timp cât preลŸedintele va rฤƒmâne un „preลŸedinte jucฤƒtor” atunci când instituลฃiile nu îi permit acest lucru, orice intenลฃie de reformฤƒ va fi, în mod paradoxal, periclitatฤƒ de însuลŸi demersul întreprins în favoarea ei! AลŸa e viaลฃa, plinฤƒ de ironii…

Se spune cฤƒ Dumnezeu este în detalii – ลŸi diavolul la fel. Am auzit pe stradฤƒ multe sloganuri vulgare ลŸi injurioase care m-au întristat, pentru cฤƒ deturneazฤƒ atenลฃia de la fondul problemei la formฤƒ. Dar incredulitatea publicului faลฃฤƒ de tentativa de modernizare a României este lesne de înลฃeles: atunci când una dintre numeroasele genลฃi ministeriale, ce se înลฃelege cฤƒ adฤƒpostesc cheile dezvoltฤƒrii naลฃionale, costฤƒ cât un salariu anual, este greu sฤƒ înลฃelegi cine de fapt profitฤƒ de „reforma”…

Întreaga clasฤƒ politicฤƒ româneascฤƒ actualฤƒ este compromisฤƒ. Indiferent de cine vine la putere acum sau la toamnฤƒ, locul preลŸedintelui Bฤƒsescu în istorie va fi dat de cum îลŸi exercitฤƒ puterea de a fi arbitru, nu cea de a fi jucฤƒtor! Doar rolul de gardian al legilor ลŸi de garant al procedurilor îi va permite preลŸedintelui sฤƒ fie cel care descฤƒtuลŸeazฤƒ România de tarele comunismului.

Prin urmare, în mod paradoxal, protestatarii îi fac un serviciu preลŸedintelui, dacฤƒ acesta cu adevฤƒrat îลŸi doreลŸte modernizarea României. Plecând de la acest punct zero dat de stradฤƒ, testul intenลฃiilor prezidenลฃiale va fi dat nu de cine exercitฤƒ puterea, ci de cum!

Cum spunea preลŸedintele american Abraham Lincoln: „poลฃi sฤƒ prosteลŸti toลฃi oamenii o parte din timp, sau poลฃi sฤƒ prosteลŸti o parte din oameni tot timpul, dar nu poลฃi sฤƒ prosteลŸti toลฃi oamenii, tot timpul”…     Text Box:  

 

Dr. Sandra Pralong este expert în comunicare ลŸi dezvoltare internaลฃionalฤƒ

Cele mai citite

Michel Bernier este nominalizarea lui Macron pentru funcศ›ia de premier al Franศ›ei

PreลŸedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-ลŸef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al ลฃฤƒrii, cu sarcina de a...

O parte din centrala nuclearฤƒ de la Zaporojie ar putea fi demolatฤƒ dupฤƒ avariile cauzate de incendiu, anunศ›ฤƒ AIEA

O parte din cea mai mare centralฤƒ nuclearฤƒ din Europa, centrala de la Zaporojie, va trebui probabil demolatฤƒ dupฤƒ ce a fost avariatฤƒ de...

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ