O echipa de cercetatori spanioli de la Universitatea din Alcalá de Henares (UAH) a facut o descoperire senzationala. Specialisti au dovedit in mod stiintific in premiera ca, la fel ca delfinii sau liliecii, oamenii se pot ghida prin intermediul sunetelor din natura. Este vorba de asa-numita "ecolocatie", un sistem de semnale acustice folosite ca "repere" pentru indentificarea anumitor zone si obiecte din mediul inconjurator. Producand sunete speciale cu ajutor limbii, oamenii pot sa-si dea seama de forma si dimensiunea unui obiect aflat in apropiere, fara sa fie nevoie de un contact vizual cu acesta pentru identificare.
"In anumite conditii, noi, oamenii, putem sa depasim fara probleme nivelul liliecilor, de pilda, in ce priveste capacitatea de orientare biosonara" – a declarat Juan Antonio Martínez, seful echipei de cercetatori spanioli, care a realizat o serie de teste demonstrative in acest sens.
In prima serie de experimente, specialistii au analizat proprietatile fizice ale unor categorii diferite de sunete in vederea testarii capacitatii acestora de a fi folosite in sistemul acustic de ghidare. "Sunetul ideal este cel facut printr-un clic palatin, adica o atingere scurta cu limba a valului palatin" – a explicat Martinez, care a adaugat ca acest sunet este similar cu cel facut de delfini, desi pe o alta scala. Conform specialistilor, aceste mamifere marine pot produce 200 de asemenea "clic-uri" pe secunda, in vreme ce oamenii pot face doar 3-4/secunda. Clicurile sunt alcatuite din unde sonore de frecventa inalta (150 kHz) si sunt produse in valuri, fiecare avand o durata intre 10 – 128 microsecunde. Martínez a subliniat ca acest tip de sunete penetreaza foarte tare mediul inconjurator, chiar daca este vorba de pilda de spatiul subteran de la metrou, unde se pot detecta foarte bine ireguritatile spatial din tuneluri.
Folosind ecolocatia (care este tridimensionala si ne ajuta "sa vedem" anumite obiecte) putem sa masuram distanta dintre pozitionarea unui obiect la un timp anume si situarea acestuia in alta dimensiune spatiala si temporala. Mai exact, cu ajutorul unei unde sonore specifice putem localiza un obiect, fie ca este static, fie ca se muta dintr-un loc in altul prin intermediul efectului de rezonanta. Si mai concret, undele sonore odata emise, se lovesc de orice obiect aflat pe traiectoria lor si astfel se produce fenomenul reflectiei undelor sonore, sub forma unui ecou (impusluri nervoase).
Anumite persoane cu deficit de vedere (orbire partiala sau completa) au dobandit abilitatea de a se ghida prin intermediul ecolocatiei, folosind metoda "incercare si eroare". Cele mai renumite cazuri sunt cele ale americanilor Daniel Kish, singurul om orb care a primit certificatul de insotitor al altor persoane nevazatoare, si Ben Underwood, considerat cel mai bun "ecolocator" din lume. Oricum, specialistii considera ca nu sunt necesare indemanari fizice deosebite pentru a dobandi aceasta capacitate, de ecolocatie "Daca faceti doua ore de exercitii zilnic timp de cateva saptamani, veti putea fi capabili sa identificati un anumit obiect aflat in fata dumneavoastra si, peste alte doua saptamani, veti putea face diferenta intre copaci si asfalt" – a spus seful echipei de experti spanioli.
Specialistii le recomanda celor interesati sa-si dezvolte aceasta abilitate de ghidare prin intermediul sunetelor sa foloseasca, de exemplu, sunetul "stt" (cand vrem si cerem sa se faca liniste), care este similar cu cel perceput atunci cand calatorim intr-un automobil cu geamurile inchise si "auzim" gropile din sosea. Apoi, se recomanda exersarea clic-urilor palatine pentru a putea diferentia si interpreta corect diferite tipuri de ecouri, care sunt percepute adesea nu doar prin auz si prin intermediul vibratiilor din limba si diverse structuri interne, cum ar fi oasele.
Cercetatorii spera ca prin studiu sa contribuie la dezvoltarea implementarii sistemului de ghidaj prin ecolocatie in diferite domenii de activitate, cum ar fi in munca echipelor de salvare in caz de calamitati (cladiri prabusite) sau incendii, dar si pentru oamenii simpli care se pot rataci in ceata. Totodata, se doreste o mai buna intelegere a mecanismelor mentale folosite in ecolocatie pentru a dezvolta noi tehnici de explorari functionale medicale.
STIATI CA?
Emitand sunete si ascultand ecoul acestora, animalele sunt capabile de a gasi prada, a ocoli obstacole, si de a naviga fara a folosi vederea. Ecoul este folosit noaptea sau in spatii care sunt intunecoase, cum ar fi pesteri, medii subterane, sau in adancurile marii. Patru grupe de animale folosesc ecoul: cetacene (balene si delfini), lilieci, pasari si de o specie de mamifere mici, asociate cu cartita.
Sunetele sunt vibratii care calatoresc prin aer, apa, sau obiecte solide. Numarul de sunete pe secunda este cunoscut sub numele de frecventa, si este masurat in hertzi. Sunete cu frecvente inalte sunt percepute ca fiind tonalitati inalte. Tonalitati mai inalte decat limita auzului uman, de obicei peste 20.000 hertzi, sunt denumite ultrasunete. Cand un sunet se loveste de un obiect, sunetul se reflecta. Sunetul reflectat se numeste ecou. Prin interpretarea corecta a ecourilor, animalele pot sa determine distanta pana la un anumit obiect, dimensiunea, si fie daca acesta se indeparteaza sau se apropie. Intervalul de timp in care un sunet este emis si intoarcerea lui sub forma unui ecou indica distanta pana la acel obiect – ecoului ii trebuie mai mult timp pentru a se intoarce atunci cand obiectele se afla la distante mai mari.
Moliile folosesc o serie de strategii pentru a se apara de lilieci. Unele au aripile acoperite intr-un fel de solzi care retin ecoul. Moliile tigru emit aceleasi sunete cu limba asemenea liliecilor pentru a se confunda cu ei. Multe molii au receptori de sunet care le alerteaza de apropierea unui liliac si atunci ele incearca sa scape. Sunetele cu ecou ale balenelor cu dinti, produse in canalele nazale, sunt directionate printr-un corp (melon) din parte frontala a capului. Ecourile sunt receptionate prin falca de jos si trec prin sinusurile urechii interioare. In momentul in care se apropie de prada, balenele ucigase pot emite sunete suficient de puternice pentru a ameti prada.