18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialO tara cu votu-n gat

O tara cu votu-n gat

Campania electorala mai are putin si se sfarseste. Nici nu m-am frecat bine la ochi si-a trecut. N-am inteles nimic. Sunt varza. si eu, si candidatii. In afara de repetarea aceluiasi afisaj destrabalat, cu fete de anonimi lipite pe toti peretii si pe toate gardurile si oriunde a mai ramas un loc la vedere, nu am sesizat nimic interesant. Campaniile electorale romanesti sunt de fapt campanii de agresare vizuala a cetatenilor, campanii de murdarire a oraselor si de mazgalire a lor cu aracet si poze colorate. Asta nu e campanie, e mitocanie in toata regula. In zona in care locuiesc, toate intersectiile sunt pavoazate cu poze din care iti zambesc niste Gioconde obosite de cartier si te indeamna sa votezi. Ma doare ochiul, frate! Mi-ati maltratat retina. Unde sa ma duc, la oculist sau la primar sa-i spun:

— Dom primar, vezi, dom’le, ca astia ti-au facut praf orasul. E murdar ca o cocina. Amendeaza-i, pune politia comunitara pe ei, cheama pompierii sa spele zidurile si maculatura lipita pe ele.
O fac si eu pe prostul. Ce, nu stiu ca isi lipesc afisele unde vor cu ingaduinta primariei? Nu toti sunt la fel?
Intrebarea fireasca ce-mi vine in minte este: unde-i uninominalul de care s-a vorbit atata? Unde este candidatul care iti suna la usa sa te intrebe de sanatate? Cum o sa votez eu omul, nu partidul? "Cu stampila, bai, fraiere!", o sa-mi spuna un baiat glumet. Cu stampila, dar pe cine, pe om sau pe partid? "Pe partid, normal, ce, ii stie cineva pe figurantii astia?" si atunci, unde-i uninominalul, ca ma iau toti nervii?
Cetateanul turmentat este mai aburit ca niciodata. Acuma el nu numai ca habar n-are cu cine voteaza, dar nu stie nici de ce. Asta-i problema de fapt.

 

Intre partide nu mai sunt diferente de discurs politic, de doctrina. Toti candidatii promit lucruri ce tin de primarie, nu de politica mare a tarii. Ei vorbesc de gropi, asfaltari, scoli, gradinite, piete etc.  Deci intelegem ca in Parlament vor fi patru sute si ceva de primari, nu parlamentari. In conditiile astea nu ar fi interesant sa se comaseze primariile cu Parlamentul si din cele doua sa rezulte Primaria Romaniei, cu sediul la Casa Poporului?
Dl Nastase a deschis o piata la Mizil si a asfaltat strazi, dl Voiculescu umbla prin sectorul 4 cu Piedone ca Stan si Bran si face parcuri, curatenie ori vorbeste cu pensionarii, Crin Antonescu umbla cu Sorin Oprescu, e mai tare, dar recunoaste ca nu-i chiar treaba lui sa duca problemele primariei in Parlament s.a.m.d. Deci mizilicuri, amanunte, joc de glezne, praf in ochi, balet politic din ciclul "Gratie si paralizie".

Ceea ce nu face nimeni este sa anunte raspicat, pe intelesul tuturor, ce masuri urmeaza a fi luate dupa alegeri, atunci cand, se spune, criza economica isi va arata coltii precum dulaul la pisica. Cum vor creste impozitele, cum nu se vor mari salariile profesorilor si ale celorlalti bugetari, ce se va intampla cu muncitorii disponibilizati pe capete? Asta ar trebui sa aflam. Nu baliverne. Nu plase cu ulei si faina. Nu fripturi la discoteca. De ce toata tara este batuta de caravane cu alimente si pomeni? Foarte simplu, pentru ca suntem o tara cu votu-n gat. asta-i adevarul. Pardon, asta-i Romania Libera. Adevarul este altul.
PS: De ce nu vine un curajos care sa se uite in camera de luat vederi si sa spuna pe post: "Romani, eu sunt ca voi toti. Daca ma alegeti, s-ar putea sa fiu nevoit sa fur sau sa mint. Ma sacrific pentru voi".

Toni Grecu
Toni Grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă