1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialO coalitie furtunoasa

O coalitie furtunoasa

Premierul Tariceanu pare, la prima vedere, satisfacut de faptul ca Voiculescu va sta pe locul lui Copos in Guvern. Este convins ca „solutia imorala” ar putea consolida (!) Coalitia, in conditiile in care, se stie, PD refuza un guvern cu vicepremieri. Liberalul se face ca nu-l aude pe Emil Boc. Da senzatia ca nu-l deranjeaza prea tare actuala structura a Guvernului. Cata vreme vorbeste relaxat de venirea lui Dan Voiculescu, pe care spune ca a asteptat-o, inseamna ca ii convine formula de functionare a cabinetului sau de ministri, secretari de stat si agentii guvernamentale aproape fara numar. Sa fie adevarat? Nu cumva Calin Popescu Tariceanu incearca sa intarate si mai mult PD printr-o declaratie pripita, in care, probabil, nu crede nici el? Este posibil ca PNL sa prefere „solutia imorala”, asumandu-si toate riscurile, decat sa accepte restructurarea numai pentru ca asa vor democratii si locatarul de la Cotroceni. Avea la indemana un compromis, o propunere-surogat pentru a iesi din presiunea pedista, respectiv solutia de reducere a numarului de vicepremieri de la trei la unul. Nu stiu daca formula il multumea pe Boc atat timp cat PD a „taiat” din cabinet pana a ajuns la 16 posturi cu premier cu tot. Ceea ce inseamna ca functiile de ministri de stat dispar, Executivul urmand sa lucreze, daca furtuna din Coalitie se va potoli, fara Pogea, Bela si… Voiculescu, presupunand ca acesta din urma ar fi acceptat de Tariceanu si Basescu, ceea ce nu cred. Este un calcul simplu, un scenariu, daca vretI, bazat pe o realitate tensionata, plina de orgolii.
Diferentele de opinii sunt evidente. Sunt abordari cu dus-intors, fapt ce ma determina sa spun ca fiecare partid, vizez nu numai PNL si PD, are interesul lui, justificat si determinant, cand discuta despre restructurare. Partidul lui Emil Boc, avandu-l pe seful statului in spate, nu accepta nici un fel de amanare, ca dovada ca nu-l intereseaza proiectele de legi pe care le invoca liberalii ori de cate ori se cere modificarea structurii cabinetului. Nici un fel de amanare, nici urma de picior de vicepremier, doar 15 ministri, putine agentii independente – iata cum arata varianta eficientizarii decisa de democrati de pe o pozitie de sef. Cat priveste functia dorita de Dan Voiculescu, indiferent de ce scrie in protocolul Coalitiei, PD este suta la suta contra. „Solutia imorala nu are ce cauta in Guvern, asa ceva nu se poate intampla”, declara recent Radu Berceanu. „Cum sa stai la aceeasi masa cu unul care este bagat pana peste cap intr-un scandal de coruptie (aluzie la afacerea cu energie de la Rovinari si Turceni a "baietilor destepti")”?, a mai spus vicepresedintele PD. Una peste alta, partenerul de Alianta al liberalilor impune, in nota sa caracteristica, varianta scurta, orice amanare, fie ea cat de mica, fiind exclusa din start. Situatia actuala trebuie sa inceteze daca se doreste ca formula mostenita de la PSD sa dispara. Este posibil ca in anumite privinte structura Guvernului de astazi, extrem de stufoasa, costisitoare si ineficienta, sa o depaseasca pe cea din vremea premierului Nastase.
„Determinarea” PNL de a modifica pe ici, pe colo Guvernul mai la toamna, eventual in 2007, are acoperire liberala. Primul ministru are toate motivele sa traga de timp deoarece isi da seama ca restructurarea va lovi in interesele politicienilor PNL, indiferent ca ei sunt ministri, secretari de stat, sefi de agentii sau de comisii. Pentru acest lucru premierul „merita” sa-si dea acordul ca Voiculescu sa faca parte din Guvern. Nu vrea sa se puna rau nici cu maghiarii, nici cu conservatorii, sperand ca astfel ar putea slabi presiunea PD. Liberalii au senzatia ca pot guverna eventual si singuri, dar nu stiu cum.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă