Indemnul la calm si liniste adresat de oficialii europeni puterii de la Bucuresti nu pare sa fi ajuns la urechile politicienilor din Alianta. Se vede treaba ca raportorii UE si-au cam racit gura de pomana daca PD a deschis un nou front in fata redutelor PNL pentru castigarea puterii depline in Guvern. Discutiile din ultimele zile arata clar ca democratii au un interes special de promovat de care, sa o spunem pe-aia dreapta, seful statului nu cred ca este strain. Ofensiva pornita de Emil Boc si Vasile Blaga tinteste de fapt postul lui Tariceanu in conditiie in care unii lideri vorbesc de restructurare, iar altii de remaniere pentru a fi schimbati mai multi ministri liberali si poate unul democrat. Nu am probe ca presedintele ar fi dat verde PD pentru declansarea scandalului legat de restructurare in ziua cand a fost vizitat la Viena de Boc si Blaga. Poate sa fie o simpla coincidenta discutia avuta la spital cu ce a urmat dupa intoarcerea lor in tara. Este posibil. Calculele arata totusi ca liderii democrati au iesit la rampa doar dupa convorbirea avuta cu pacientul Basescu, ceea ce inseamna ca exista un plan gandit inainte de momentul plecarii sefului de stat in Austria. Un lucru este insa sigur, acela ca PD nu are politicieni atat de puternici incat sa ia singuri o hotarare care sa-i puna intr-o pozitie de lupta. De fiecare data pedistii au avut nevoie de un dirijor pentru a porni o batalie cu adversarii. Fapt ce ma face sa cred ca si in problema restructurarii Cabinetului, nu conteza formula, presedintele Basescu nu poate fi exclus din ecuatia jocurilor politice. Este prea mare interesul pentru ca seful statului sa faca tusa chiar daca solutia Stolojan premier nu a iesit la zar, consilierul prezidential neputand sa faca bresa in randul liberalilor.
Deocamdata se poate discuta de o ofensiva PD, temporizata insa de PNL mai repede decat se calculase. In mod neasteptat, liderul Tariceanu nu s-a pus contra la propunerea facuta de democrati, dar a conditionat ideea restructurarii de o analiza ce trebuie facuta pana la sfarsitul anului in curs. Formula „sunt de acord cu o anumita remaniere” lasa loc de intors la toate. Premierul Tariceanu isi da seama in ce pericol intra daca il ia pe nu in brate. Pe de alta parte, Emil Boc nu forteaza nota de teama sa nu contamineze definitiv Alianta, conjunctura social-economica nefiind propice unei schimbari pe masura dorintelor PD. Este adevarat ca democratii trebuie sa bata fierul cat este cald, avand in vedere ca unii ministri liberali trec printr-o pasa proasta, unul dintre ei fiind seful Agriculturii, Gheorghe Flutur. Daca se va dovedi ca specialistii sai au tratat superficial raspandirea gripei aviare, este posibl ca Flutur sa fie demis intr-un timp foarte scurt. Sa nu se uite ca unul din steguletele rosii flutura pe catargul ministerului condus de liberal. Sigur, primul ministru evita sa discute acest subiect, stim si de ce, preferand sa insiste pe problema agentiilor guvernamentale care se suprapun de multe ori. Este o pozitie evaziva, gen lasa-ma sa te las, decizia finala urmand sa fie luata dupa o prealabila discutie cu partenerii din coalitie.
Se pare ca premierul a fost mai mult preocupat cu tiparirea si distribuirea felicitarilor guvernamenale cu chipul sau, pentru care au fost cheltuiti bani publici de ordinul miliardelor. Personal nu stiu pentru ce s-a autofelicitat cata vreme aderarea la UE inca se discuta. Una peste alta, am convingerea ca PD nu a calculat bine pasii atunci cand a cerut restructurarea Cabinetului. Daca zvonul lansat de liberali conform caruia democratii au un conflict propriu in PD (vezi disputa Blaga-Videanu), atunci nu pot sa spun decat faptul ca virusul crizei circula mai liber decat contaminarea pornita de la Codlea.