28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialNuclearelectrica și CNU așteaptă până la anul să le spună cineva dacă...

Nuclearelectrica și CNU așteaptă până la anul să le spună cineva dacă este oportun să fuzioneze sau nu

Nuclearelectrica (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) așteaptă până la 30 ianuarie 2015 oferte privind elaborarea unui studiu privind oportunitatea reorganizării sectorului energonuclear prin fuziunea celor două companii.

Potrivit Mediafax, valoarea contractului ste estimată la 300.000 de euro.

Scopul studiului este identificarea unor variante de reorganizare a sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu şi producerea combustibilului nuclear de tip CANDU şi recomandarea soluţiei optime care să conducă la funcţionarea sectorului în condiţii de competitivitate, potrivit anunțului lansat de Nuclearelectrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat în 30 septembrie că este "inacceptabil" ca Nuclearelectrica și CNU să nu găsească de patru luni un consultant care să le spună dacă este bine să fuzioneze, în condițiile în care sectorul nuclearelectric este unul strategic.

Anunţul privind fuziunea celor couă companii a fost făcut chiar de Nicolescu, în urmă cu şase luni.

CNU este unicul furnizor de uraniu al reactoarelor de la Cernavodă, administrată de Nuclearelectrica. CNU deţine mina de uraniu de la Crucea, judeţul Suceava, singura de acest fel aflată în exploatare în România, dar ale cărei rezerve sunt aproape epuizate, mai scrie Mediafax.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, care deține 81,2% din capital. Fondul Proprietatea are 9,7% din acțiuni, iar 9% din titluri aparțin altor acționari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă