17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNuclearelectrica ar putea opri reactoarele de la Cernavodă, dacă nivelul Dunării continuă...

Nuclearelectrica ar putea opri reactoarele de la Cernavodă, dacă nivelul Dunării continuă să scadă

Nivelul fluviului Dunărea a scăzut în ultima perioadă determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcţionării Unităţilor 1 şi 2 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, iar dacă nivelul Dunării ajunge la 2,50 mdMB, unul din reactoare va fi oprit.

În prezent, nivelul apei din bazinul de aspiraţie este de 3 mdMB (metri Dunăre faţă de nivelul Mării Baltice), faţă de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de măsură fiind nivelul Mării Baltice. Prognoza hidrologică realizată şi transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării.

„În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi, în funcţie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea şi celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB”, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Oficialii companiei spun că, în cazul opririi uneia sau ambelor unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura răcirea reactoarelor pentru care se utilizează pompe speciale cu înălţimea de aspiraţie mult mai joasă, în jur de 1,4 mdMB.

„În prezent, CNE Cernavodă funcţionează la parametrii normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar”, precizează reprezentanţii Nuclearelectrica.

Situaţia actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 de la Cernavodă fără evenimente negative din punct de vedere al securităţii nucleare.

„Asigurăm populaţia că funcţionarea CNE Cernavodă se realizează în condiţii normale respectând cerinţele de securitate nucleară”, se mai arată în comunicat.

Nuclearelectrica deţine cele două unităţi ale Centralei de la Cernavodă, precum şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 720 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2017, cu o putere instalată asemănătoare primelor.

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica are în prezent circa 2.200 de angajaţi. Dintre aceştia, circa 1.700 sunt cei de la cele două unităţi nucleare de la Cernavodă. Unitatea 1 de la Cernavodă a intrat în exploatare comercială în decembrie 1996, iar Unitatea 2 în septembrie 2007.

Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară. Nuclearelectrica a avut anul trecut o producţie de 11.623.492 MWh (11,62 TWh), în scădere uşoară, de circa 1%, faţă de producţia realizată în 2009, de 11.751.764 MWh. Compania a acoperit astfel în 2010 aproape 20% din totalul de energie electrică produsă în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă