23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial„Nu regret nimic!” Torţionarul de la Periprava, în faţa judecătorilor

„Nu regret nimic!” Torţionarul de la Periprava, în faţa judecătorilor

Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava, Ioan Ficior, a acordat anul trecut un interviu României libere, în care spunea că nu a făcut decât „să impună disciplina”. Procurorii consideră că este vinovat de moartea a 103 deţinuţi politici.

Ioan Ficior, fostul comandant al lagărului de muncă Periprava, unde au fost închiși opozanți ai regimului comunist, a fost trimis ieri în judecată pentru infracțiuni contra umanității, a anunțat Parchetul General. În sarcina lui Ioan Ficior, care în perioada 1958-1963 a fost locțiitor și comandant al respectivei colonii penitenciare, procurorii au reținut 103 decese în rândul deținuților politici.

“Inculpatul Ficior Ioan a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în Colonia de muncă de la Periprava, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deţinuţilor politici.

De menţionat că în perioada mai sus enunţată au fost înregistrate un număr de 103 decese în rândul deţinuţilor politici, ca urmare a unor acţiuni ce depăşesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Concret, procurorii au reținut în rechizitoriu că cei închiși în lagărul de la Periprava erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condițiile de muncă inumane la care erau supuși aceştia.

“Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. (…) La toate acestea se adaugă violențele psihice exercitate de Ficior Ioan direct sau prin subalternii săi. Toate aceste elemente luate împreună au provocat moartea mai multor deținuți”, se arată în același comunicat. Din cele 103 cazuri de decese, cea mai tânără persoană închisă decedată avea 19 ani, iar cea mai în vârstă avea 71 de ani. Procesul torționarului va fi judecat de Curtea de Apel București.

“La Periprava era haos. Am impus ordinea”

Ioan Ficior a declarat într-un interviu acordat anul trecut în exclusivitate pentru România liberă că nu regretă nimic din perioada cât a fost comandant la Periprava. “Când am ajuns la Periprava era haos. Mânca cine era mai puternic. Intrau pe geamuri şi luau mâncare. Care era mai puternic trăia mai bine. Am impus disciplina. Ăla care nu e atent la degetul dirijorului greşeşte, iar corul nostru nu mai cântă cum trebuie…”, și-a explicat Ioan Ficior filosofia de comandant.

Deținuții care au avut de-a face cu acesta au alte amintiri despre cruzimea sa. “„Ordinea de care vorbeşte Ficior era bâta. Eram bătuţi constant fiindcă nu îndeplineam norma de muncă. Iar munca era istovitoare. Ne dădeau să mâncăm zeamă de varză sau murături împuţite. Condiţiile de igienă erau precare, la un moment dat n-am făcut baie timp de trei luni”, a povestit Octav Bjoza, un fost deţinut politic condamnat, în timpul studenţiei, la 15 ani de muncă silnică.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă