» S-a nascut in 1962, intr-o familie conservatoare din estul Pakistanului, in Mymensingh, oras aflat acum in Bangladesh.
» A inceput sa scrie la 15 ani, a debutat cu poezie in 1986, este pasionata de stiinta, licentiata in Medicina, timp de 18 ani a lucrat in spitale, pana cand a fost obligata sa demisioneze.
» Actiunile fundamentalistilor musulmani impotriva ei au inceput inca de acum 17 ani, cu demonstratii de strada, ca urmare a articolelor pe care le scria in presa.
Controversata scriitoare taslima Nasreen, originara din Bangladesh, a fost pusa sub acuzatie in India din cauza ideilor sale antiislamice, a anuntat la inceputul acestei saptamani politia indiana. Initiativa aceasta ii apartine unui grup de activisti musulmani din India.
"A fost redeschis cazul Taslima Nasreen din cauza opiniilor sale si a literaturii care aduce jigniri sentimentelor musulmanilor", a explicat primarul orasului Hyderabad, acolo unde Nasreen se afla pentru a-si lansa o carte.
Hyderabad, capitala provinciei Andhra Pradesh, este un oras "high-tech", cum il numeste presa internationala, cu 38% din cei 6,5 milioane de locuitori musulmani.
Saptamana trecuta, in timp ce-si lansa cateva din cartile traduse la un centru de presa, Nasreen a fost atacata de un grup de circa 60 de musulmani, o incaierare spontana in timpul careia au fost aruncate spre ea diverse obiecte, buchete de flori si vaze, din care scriitoarea a scapat insa doar cu cateva vanatai, informeaza AFP.
Numai ca persoana care a condus aceste actiuni a depus rapid plangere impotriva scriitoarei, profitand de un articol din codul penal al Indiei, prin care este interzisa orice forma de ofensa adusa unei religii. Astfel, Nasreen se face vinovata de a fi starnit ura si neintelegere intre diverse grupuri religioase si risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare.
In afara lui Nasreen, trei deputati ai partidului Majlis Ittehadul Muslimeen sunt cercetati pentru incitare la violenta.
"Exista o fatwa impotriva Taslimei Nasreen. Este responsabilitatea musulmanilor ortodocsi s-o respecte", a explicat pentru AFP Akbaruddin Owaisi, liderul grupului de violenti, cercetat la randul sau. Owaisi a adaugat ca incidentul de la lansarea cartii este exact ce trebuia sa se intample si ca musulmanii din Hyderabad nu vor intarzia sa felicite partidul sau pentru asta. "Nu puteti scrie chiar orice doar pentru glorie. Trebuie sa respectati si sentimentele oamenilor", a incheiat Owaisi, cu aceasta ultima parte venind in asentimentul celor care sustin ca in realitate Nasreen nu este o asa mare personalitate, nu este singura femeie originara din Bangladesh care se zbate pentru drepturile femeii, iar literatura ei nu e grozava, numai ca stie sa profite de orice ocazie pentru a iesi in fata.
Taslima Nasreen, in varsta de 45 de ani, traieste in exil dupa ce a fost amenintata cu moartea de islamistii din Bangladesh, in 1994, iar in martie anul acesta, in India.
In 2002, a fost condamnata in Bangladesh la un an de inchisoare pentru romanul sau "Lajja" ("Rusine"), in care descrie persecutiile la care este supusa comunitatea hindusilor de catre musulmani, care sunt majoritari. De fapt, este despre o familie de hindusi persecutata de musulmanii din Bangladesh. Cartea sa, devenita un best-seller in Occident, a fost interzisa in tarile musulmane. Chiar si asa, Nasreen s-a confruntat cu o serie intreaga de violente in propria patrie, asa ca s-a vazut obligata sa se exileze, traind intre Europa (Suedia, unde s-a stabilit), Statele Unite ale Americii si, pana nu demult, India.
De altfel, India a fost prima sa tara de adoptie, ea dorind sa se instaleze in Bengal. Oficialitatile de la New Delhi i-au refuzat insa cetatenia, iar in martie un grup de musulmani din regiunea nordica Uttar Pradesh a pus pe capul scriitoarei o suma de 500.000 de rupii. z
TABUURI
» "FEMEILE SUNT ASUPRITE"
"Femeile sunt asuprite in est,
in vest, in sud, in nord. Femeile sunt asuprite acasa si in afara casei. Indiferent daca este sau nu credincioasa, o femeie este asuprita. Frumoasa sau urata, este asuprita. Infirma sau nu, bogata sau saraca, educata sau needucata, este asuprita. Acoperita sau goala, este asuprita. Tampita sau nu, lasa sau curajoasa, este intotdeauna asuprita", scrie Taslima Nasreen. Sau in alta parte: "Nu cred in Dumnezeu. Propovaduitorii segregheaza femeile de rasa umana, si eu sunt separata, nici mie nu mi se respecta drepturile".
Nu considera ca a scrie despre sexualitate si despre situatia femeilor, dar si despre alte tabuuri ar reprezenta un curaj, dar faptul ca si-a permis sa scrie despre ce a gandit i-a adus numai necazuri. In afara de amenintari si de recompensele puse pe capul ei, nu i s-a permis sa se intalneasca cu jurnalisti, iar cei care voiau s-o intalneasca trebuiau s-o faca pe furis.