Controalele din ultimele 48 de ore ale ANSVSA, atât la Avicola Călăraşi, cât şi în magazinele de carne de pui din toată ţara, au o singură concluzie: nu există carne infestată cu Salmonella. Un nou scandal se năpuseşte asupra industriei cărnii din România, de data asta din Marea Britanie, unde s-au găsit conserve în care carnea de vită a fost ilegal amestecată cu cea de cal.
După ce în ultimele două zile presa a explodat pe tema scandalului evaziunii de 50 milioane euro din industria cărnii, ieri au venit primele informaţii chiar de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Nu s-a găsit nici urmă de Salmonella în carnea vizată. Şi asta în condiţiile în care s-au retras de la comercializare, în două zile, aproape 20 tone de carne de pui de la respectiva fermă de păsări. Despre carnea de pui stricată şi reambalată sau carnea cu suspiciuni de salmonella se vorbea în stenogramele dosarului de evaziune instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Atenţie, erau interceptări ale inculpaţilor din prima jumătate a lunii septembrie. Scandalul cărnii contaminate se iscă însă abia la finele lui octombrie. Şi toată lumea sare pe Avicola Călăraşi. Tot ieri a fost declanşat, în toată ţara, un control de proporţii în magazine, vizată fiind carnea de pui de la aceeaşi fermă. Inspectorii sanitar-veterinari au luat, tot ieri, la puricat toate documentele de la ferma din Călăraşi, să vadă starea în care a fost expediată de aici marfa, în ultimele luni, dacă acea carne avea toate avizele sanitare în regulă. Şi care au fost ieri primele declaraţii ale şefului ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu? „Nu se confirmă nici o suspiciune din verificările pe care le-am făcut până acum”. Deci nici la fermă, nici în magazine. „Asigurăm populaţia că în magazine este carne de pui de calitate”, a spus în continuare şeful ANSVSA.
Unde e Salmonella?
Autorităţile mai au însă multe de clarificat în acest scandal. Pe de-o parte, ancheta DNA creionează mai degrabă o lume fără reguli, în care se pune problema ca loturi de carne stricată să fie „îmbrăcate” în ambalaje noi şi apoi trimise la vânzare, ceea ce înseamnă un adevărat atentat la sănătatea populaţiei. Pe de altă parte, şeful ANSVSA arată că în România se desfăşoară un program naţional de urmărire a salmonelozelor. Deci fermele de creştere a păsărilor sunt urmărite pas cu pas. Se iau probe din excrementele păsărilor, din aşternutul lor, mai târziu din carcasa şi gâtul înaripatelor sacrificate. Fără toate aceste documente carnea nu pleacă spre magazine. Şi atunci unde e adevărul? Ce să mai creadă consumatorii, în cele din urmă?!
Scandal în Marea Britanie
Un nou scandal s-a iscat ieri, de data asta în Marea Britanie, legat de conserve despre care se spune, fără o confirmare certă, că ar proveni din România. Deşi pe cutii scrie că în interior e numai carne de vită, la controlul autorităţilor britanice s-a constatat că e, în fapt, un amestec între carnea de vită şi cea de cal. Autorităţile din ţara noastră au primit şi ele sesizarea pe sistemul european de alertă, iar ANSVSA va face verificări pentru a vedea dacă acele conserve au fost cu adevărat expediate din România.