14.5 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoua "Neue Ostpolitik" a Berlinului

Noua „Neue Ostpolitik” a Berlinului

» Politica Germaniei de consolidare a parteneriatului strategic cu Rusia va continua si dupa ce portofoliul Externelor in noul cabinet Merkel, ce urmeaza sa fie investit maine in Bundestag, va fi preluat de seful liberal-democratilor Guido Westerwelle, considerat un atlantist in comparatie cu predecesorul sau rusofil, social-democratul Frank-Walter Steinmeier.

"Neue ostpolitik", deschiderea, la inceputul anilor ’70, a politicii vest-germane fata de Estul comunist de catre cancelaria condusa de Willy Brandt, a capatat in ultimii ani o noua semnificatie, dupa ce legaturile comerciale si politice dintre Berlin si Moscova au atins niveluri fara precedent.
Cu cateva saptamani in urma, guvernul german a semnat un acord cu consortiul ruso-canadian Magna pentru preluarea producatorului Opel, detinut pana nu demult de americanii de la General Motors. Consortiul, din care fac parte banca Sberbank, controlata de Kremlin, si producatorul GAZ, a obtinut din partea guvernului german 4,5 miliarde de euro in imprumuturi si garantii bancare, fapt care a nemultumit guvernele celorlalte tari in care se afla fabrici Opel.

In luna august, aminteste Financial Times, santierele navale Wadan, din nordul Germaniei, i-au fost vandute lui Igor Iusufov, fostul ministru rus al Energiei, in cadrul unei tranzactii laudate atat de presedintele Dmitri Medvedev, cat si de Angela Merkel, al carei colegiu electoral se afla in apropiere.
Intr-o miscare care a surprins intreaga Europa, Siemens a abandonat un joint-venture cu francezii de la Areva in favoarea unui parteneriat cu rusii de la Rosatom, impreuna cu care doresc sa construiasca o cincime din centralele nucleare ale lumii. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut de patru ori in ultimii zece ani, de la 115 miliarde de euro in 1998 la 68 miliarde anul trecut. Criza economica a adancit relatiile, pentru multe dintre industriile germane care depind atat de mult de export piata rusa devenind vitala pentru supravietuire. In schimbul avantajelor economice, Germania a devenit cel mai puternic avocat al Kremlinului in Occident.

 

Germania a fost cel mai eficient adversar al extinderii NATO cu Ucraina si Georgia si, totodata, unul dintre criticii cei mai vocali ai instalarii scutului antiracheta american in Europa Centrala. In public, Angela Merkel sustine ca nici una dintre problemele lumii – de la incalzirea globala la rachetele iraniene – nu poate fi rezolvata fara Rusia. In realitate, afirma Gernot Elder, fostul adjunct al lui Steinmeier la Ministerul de Externe, "ne luam 45% din gaz si 34% din petrol din Rusia. Aceasta dependenta reciproca este cheia de bolta a parteneriatului strategic" dintre cele doua tari. Succesorul lui Elder, Werner Hoyer, principalul responsabil de politica externa al liberalilor, considera, la randul sau, ca reputatia FDP de partid sceptic fata de Rusia este nemeritata. "Westerwelle doreste sa organizeze stabilitatea Europei impreuna cu Rusia, nu impotriva ei, a declarat Hoyer. Din acest punct de vedere, perceptia ca FDP va duce o politica mai dura fata de Rusia este in mod hotarat gresita", a precizat responsabilul liberal.

» Nord Stream, arma Moscovei
Cel mai controversat proiect germano-rus, asemanat de ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, cu Pactul Ribbentrop-Molotov, este constructia gazoductului Nord Stream pe sub Marea Baltica, ocolind Ucraina si Polonia. Nord Stream este detinut in proportie de 51% de Gazprom, iar companiile germane E.ON si BASF au fiecare cate 20%. La un cost minim de 7,4 miliarde de euro, Nord Stream este mai scump decat orice alta varianta terestra de gazoduct, fapt care a starnit suspiciunile tarilor vecine, care se tem ca acesta are mai degraba ratiuni geostrategice decat comerciale. Cu fostul cancelar Gerhard Schröder in fruntea comitetului actionarilor si fostul agent STASI Mathias Warnig in functia de director general, Nord Stream este privit de adversari ca o arma politica prin care Kremlinul reuseste sa "divida si sa stapaneasca" relatiile dintre Europa de Vest si cea de Est.

Cele mai citite

Când justiția acționează cu mănuși: Deși condamnat pentru ucidere, Radu Grațian Ghețea continuă să comită abuzuri sub girul BNR la Libra Internet Bank. Cazul...

România este o țară membră NATO și UE. Totuși, în mentalitatea instituțiilor românești, ea rămâne o țară subjugată de elite care nu par să...

Report de 9 milioane de euro la Loto 6/49, după ediția de duminică

La categoria Noroc, reportul este de peste 2,25 milioane de euro, adică peste 11 milioane de lei Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus,...

Români blocați în aeroportul Malmo, nevoiți să doarmă pe ciment

Avionul, care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul suedez sâmbătă seara, a rămas la sol din cauza unei defecţiuni tehnice Peste 200 de pasageri...
Ultima oră
Pe aceeași temă