Minerii din Valea Jiului au descoperit avantajele preparării de produse culinare tradiţionale. În promovarea lor, producătorii mizează pe rădăcinile dacice ale reţetelor.
După ce s-au convins că etichetele „bio”, „ţărănesc” sau „de casă” sunt tot mai căutate şi la modă, producătorii din Valea Jiului au început să-şi omologheze produsele, multe dintre ele fabricate după reţete tradiţionale. În acest fel, şansele acestora de intra pe o piaţă în continuă expansiune cresc şi ele de la sine. Salamul, cârnaţii, pâinea sau brânza fabricate de ei nu conţin E-uri, iar unele dintre produse i-au cucerit deja pe străini. Spre exemplu, „brânza de oaie Burebista”, un produs ecologic 100%, a luat premiul I la un târg de produse tradiţionale din Ungaria. Este fabricată la Lupeni, de către Emil Părău. „Omologarea produselor este singura posibilitate de a le pune în valoare şi de a le comercializa chiar şi la export. Nu este greu să le omologhez, dar trebuie respectate nişte reguli de igienă, este nevoie de avizul sanitar-veterinar. Pot să vă spun că produsul nostru este nu numai tradiţional, ci si ecologic”, explică producătorul. Acesta susţine că şi cheagul folosit la prepararea brânzei este 100% natural. „I-am pus numele Burebista, pentru că se păstrează reţeta dacilor”, a mai declarat localnicul întreprinzător. Tot el a mai brevetat „sloiul montana”, preparat din grăsime şi carne de oaie. Este o mâncare specifică crescătorilor de oi, pe care unii o aseamănă cu răciturile, dar nu folosim porc, ci carne de oaie. Emil Părău nu este însă singurul producător din Valea Jiului care şi-a omologat produsele.
Viceprimarul din Vulcan, altă localitate din Valea Jiului, Angela Stoica, a certificat plăcinta cu cartofi din Dealul Babii, zona de unde aceasta provine. Potrivit viceprimarului din Vulcan, primii care au folosit reţeta de fabricare a acestui produs ar fi fost dacii. Primarul oraşului, Gheorghe Ile, cel care a avut ideea de a-i aduna la un loc pe cei care au decis să omologheze produsele tradiţionale, este încântat de iniţiativa producătorilor. „Sunt în curs de omologare cârnaţii minereşti, salamul Valea Jiului şi cârnaţii afumaţi Parângul. Îmbucurător este faptul că majoritatea produselor brevetate în judeţul Hunedoara sunt de aici, din Valea Jiului. Produsele sunt fără E-uri, sunt naturale, ceea ce este foarte important pentru populaţie”.