34.5 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialNordul Dobrogei este pustiu!

Nordul Dobrogei este pustiu!

In cateva sate din judetul Tulcea, autoritatile au intrat in panica intrucat aceste localitati au ramas pustii. Satenii din Carcaliu si Izvoarele au plecat in masa sa lucreze in Italia, Spania si Grecia. Primarul din Carcaliu sustine ca mai mult de doua treimi din cei peste 3.000 de locuitori se afla de mai multi ani la lucru in strainatate. In satul Izvoarele, primarul Niculache Peiciu spune ca au mai ramas doar 1.200-1.300 de localnici, iar restul de pana la aproape 2.000 sunt plecati in Grecia si Italia. Doar copiii si batranii care nu pot obtine un loc de munca in strainatate au ramas acasa.
Acest exod in masa are unele beneficii. Cei ramasi in sat au un nivel de trai ridicat, intrucat ei primesc sume foarte mari de la rudele plecate afara. In satul Carcaliu s-au realizat investitii imobiliare impresionante. La intrarea in localitate s-au construit aproape o suta de case luxoase numai in ultimii doi ani, iar cartierul a fost botezat de localnici „Micul Torino”.
Exista insa si probleme greu de rezolvat. In cele doua sate nimeni nu se mai ocupa de agricultura, mii de hectare de teren arabil ramanand parloaga. In plus, nu se mai gasesc functionari. La Carcaliu, de exemplu, nu mai exista secretar si contabil de cativa ani, iar documentele administrative sunt intocmite cu intarziere sau sunt completate gresit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă