21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialNoi reviste de cultura, in pofida crizei

Noi reviste de cultura, in pofida crizei

» Pe langa "Porto Franco", "Antares", "Dominus", "Le Courrier International de la Francophilie", "Dunarea de Jos" si "Akademia", la Galati au aparut in ultimele saptamani doua noi reviste de cultura, "Axis Libri" si "Boema – Live literature".

» Recunoasterea valorii lor a venit chiar din partea presedintelui Frantei, Nicholas Sarkozy, care l-a felicitat pe profesorul Constantin Frosin, editorul revistei galatene "Le Courrier International de la Francophilie", unica in Europa.

La Galati, criza are efecte severe in plan economic, dar nu si in cultura. Deloc tematori la efectele crizei, editorii revistelor de cultura, indiferent daca sunt institutii de cultura, asociatii culturale sau pur si simplu scriitori, isi continua fara griji activitatea editoriala. Chiar sunt inregistrate evolutii nesteptate. Revistele sunt tiparite in conditii mai bune, asadar si mai costisitoare. Iar in ultimele saptamani au mai fost lansate la Galati inca doua reviste de cultura. O revista unica in Romania si probabil si in Europa, este "Le Courrier International de la Francophilie"  editata la Galati de profesorul universitar Constantin Frosin, de la Universitatea "Danubius", care este un poet si traducator mult mai bine cunoscut in Franta decat in Romania. Este, de altfel, singurul roman mentionat in enciclopedia "Who’s Who in France", in care sunt inscrise numele a 20.111 personalitati care s-au afirmat in domeniul francofoniei.

 

"Le Courrier International de la Francophilie" a ajuns la cel de-al 16-lea numar, iar criza nu a afectat costurile editarii si tiparirii revistei, suportate de profesorul Frosin. Dimpotriva, incepand cu acest numar, sunt tiparite in policromie si paginile interioare, iar hartia este de o calitate foarte buna. In paginile revistei sunt regasite esesuri semnate de personalitati importante ale literaturii si culturii franceze. Printre acestea, Axel Maugey, profesor la Sorbona si Universitatea Moncton (Canada), care semneaza eseul "Que est ce que la Francophonie", Daniel Aranjo, dublu laureat al Academiei Franceze, semnatarul eseului "Cronologie Aranjo", Laurent Fels, profesor la Universitatea din Luxemburg, care semneaza "Regard sur la poesie de XX-me siecle" si caruia ii sunt publicate si mai multe poezii. Sumarul celor 150 de pagini nu poate fi pre-zentat intr-o simpla relatare despre revistele de cultura editate la Galati.

 

Se mai cuvin mentionate aprecierile adresate profesorului Constantin Frosin de personalitati franceze. Printre acestea sunt Olivier Furon Bazan, presedintele Societatii Autorilor si Poetilor Francofoni, Luis Delorme, poet si comandor al Laurilor Academiei, laureat al Academiei Franceze pentru Desen si Pictura, dar si Christian Daudel, profesor la Universitatea "Jean Monet" din Saint Etienne. Toti au aprecieri excelente pentru revista editata la Galati. Constantin Frosin a primit astfel de aprecieri si din partea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy si a primei doamne a Frantei, Carla Sarkozy, care i-au adresat felicitari cu prilejul trecerii in anul  2009. In aceste zile, este in curs de aparitie nr. 87 al revistei "Dunarea de Jos", ce continua revista cu acelasi nume care a aparut pentru prima data in 1908, fondata de un grup de intelectuali condusi de Constantin Buzdugan, sub egida Societatii "Santinela Dunarea de Jos".

 

Pe 17 aprilie, la Galati a fost  lansata si o revista de cultura online, "Boema – Live literature", care apare sub egida ASPRA, Asociatia Scriitorilor pentru Promovarea Realizarilor Artistice, si a Cenaclului "Noduri si semne". O data la trei luni se va face o selectie a materialelor publicate pe site si se va publica si un numar al variantei tipografice. Alta revista de cultura aparuta recent este cea editata trimestrial de Biblioteca V.A. Urechia, "Axis Libri", care are si o varianta in limba franceza, in traducerea profesorul Constantin Frosin. Revista de 70 de pagini, tiparita in conditii excelente, este distribuita si peste hotare.

In aceste zile, au ajuns in chioscurile de difuzare a presei si nr 131-133 al revistei "Antare", editata de filiala Galati-Braila a Uniunii Scriitorilor. Acestora li se adauga "Porto-Franco", revista editata de Societatea Scriitorilor "Costache Negri", care grupeaza o parte dintre scriitorii galateni si "Dominus", revista de atitudine in literatura, arta, politica si social, coordonata de scriitorul si publicistul Theodor Parapiru. Iar asta nu e tot: Casa de Cultura a Studentilor si Liga Studentilor de la Universitatea "Dunarea de Jos" editeaza revista "Akademia".

Cele mai citite

Consiliul Concurenței va ține sub lupă prețurile produselor destinate victimelor inundațiilor

Președintele Consiliului Concurenței declară că va urmări firmele care vor să facă speculă și care cresc nejustificat prețurile Consiliul Concurenţei a anunţat că va monitoriza...

Ruptură între PNL și PSD: atacuri fără precedent între partenerii de guvernare

O ruptură ireconciliabilă pare că s-a produs între cele două partide aflate la guvernare. Totul a început de la refuzul PSD de a susține...

Descoperă cele 10 traume ascunse ale copilăriei și cum te afectează azi

Traumele din copilărie nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Ele se strecoară adânc în subconștient și își fac simțită prezența mai ales în momentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă