25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi confruntări violente între poliţie şi manifestanţi la Belfast

Noi confruntări violente între poliţie şi manifestanţi la Belfast

Noi confruntări au avut loc în Irlanda de Nord, în noaptea de marţi spre miercuri, între poliţie şi 200 de persoane care manifestau împotriva trecerii unui marş al protestanţilor printr-un cartier catolic din Belfast, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Poliţiştii au fost ţinta unor cocteiluri Molotov şi a diverselor proiectile lansate împotriva lor în cartierul catolic Ardoyne, din nordul Belfastului. Alte ciocniri, mai grave, au avut loc în sud şi în Londonderry.

La Ardoyne, violenţele au izbucnit după ce forţele de ordine au fost mobilizate pentru a asigura trecerea prin acest cartier catolic a marşului tradiţional al Ordinului de Orania, organizaţie protestantă ce comemorează bătălia de la Boyne din 1690, în urma căreia prinţul protestant William de Orania l-a învins pe regele catolic Iacob al II-lea.

Acest marş generează în mod tradiţional ciocniri între comunităţi.

Poliţia a folosit tunuri de apă şi a tras cu gloanţe de cauciuc. Un număr neprecizat de poliţişti, precum şi un trecător au fost răniţi. Douăsprezece persoane au fost arestate, dintre care cinci la Belfast şi şapte la Derry, a precizat sursa citată.

În cadrul unei prime nopţi de violenţe, luni spre marţi, 22 de poliţişti au fost răniţi la Belfast. O ambulanţă şi un camion de pompieri au fost ţintele unui atac, iar autorităţile au deschis o anchetă pentru a stabili dacă au fost trase focuri de armă împotriva lor.

La sfârşitul lui iunie, revolte violente au afectat deja Belfastul provocând rănirea a trei persoane, între care un fotoreporter.

Cele mai citite

Năpasta, răscruce între realul si mitologicul romanesc

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric, între dreptate și nedreptate, nevoită de destin și de...

A intrat în vigoare actul privind Europa interoperabilă pentru servicii publice mai bine conectate pentru cetățeni și întreprinderi

Actul privind Europa interoperabilă, care a intrat în vigoare va facilita schimbul transfrontalier de date și va accelera transformarea digitală a sectorului public. Acesta...

40 de grame de heroină introdusă în România. DIICOT a prins în flagrant unul dintre inculpați

La data de 12 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au emis un...
Ultima oră
Pe aceeași temă