19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNigerul i-a acordat azil lui Saadi Gaddafi

Nigerul i-a acordat azil lui Saadi Gaddafi

Autorităţile nigeriene i-au acordat statutul de refugiat lui Saadi Gaddafi, a anunţat ministrul nigerian al justiţiei, Marou Amadou, relatează NewsIn.

Potrivit ministrului, Saadi a obţinut statutul de refugiat din motive umanitare.

„Am primit un nou convoi de nouă persoane, printre care fiul lui Gaddafi. Ei au fost interceptaţi de o patrulă în deşertul Sahara. Deocamdată, mandatul lansat de Interpol în numele CPI nu îl vizează pe Saadi. A fost primit din raţiuni umanitare„, a spus ministrul.

CPI a emis în mai un mandat de arestare pentru Muammar Gaddafi, pentru Saif a-Islam şi şeful serviciilor secrete militare, Abdallah Al-Senoussi. Joi, procurorul CPI a cerut Interpol să emită un aviz de căutare pentru aceştia, aviz lansat vineri.

Guvernul din Niger a recunoscut autoritatea Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, dar nu a luat încă o decizie oficială privind eventualul acces al lui Gaddafi pe teritoriul ţării.

Statele Unite au cerut ţării africane să reţină orice persoane ce ar putea fi căutate pentru a fi puse sub acuzare de către noile autorităţi libieni şi să se confişte armele şi banii.

La începutul lunii septembrie, Saadi Gaddafi ar fi contactat autorităţile interimare, oferindu-se s negocieze încheierea luptelor, însă oferta nu a dus la niciun rezultat.

Saadi Gaddafi este un fost fotbalist, care a jucat pentru scurt timp în Italia şi a condus federaţia Libiană de Fotbal, după ce a fost căpitan al echipei naţionale. După ce s-a retras din sport, el s-a implicat în cinematografie, investind aparent 100 de milioane de dolari într-un fond pentru filme.

Trupele anti-Gaddafi controlează în prezent majoritatea teritoriului libian, inclusiv capitala Tripoli. Ei au reuşit să cucerească mai multe oraşe controlate de loialişti, inclusiv Bani Walid şi Sirt.

O parte din familia lui Gaddafi a fugit în Algeria, iar mai multe convoaie cu susţinători ai săi ar fi trecut graniţa în Niger.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă