17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialNici macar Tata Mare

Nici macar Tata Mare

Invincibilul, unicul, imbatat de propriile "succesuri", de propriile batalii castigate, dupa ce a atacat pe toate fronturile, a bagatelizat si lupta anticoruptie, a sufocat si partidul prezidential, ratand guvernarea de unul singur.
Utilizarea pana la satietate a poreclei "Zeus" pare nepotrivita. Mai adecvata – cea de "diriginte". Dar, se pare, presedintele nostru, care de altfel a dominat alegerile locale, fiind cel mai vizibil personaj politic, si-a intrat bine in pielea de "Zeus". Ii place de vreme ce se considera unic: "Nici macar eu n-as fi obtinut Primaria cu o asemenea opozitie" ("coalitia" PSD-PNL-PC) – a afirmat dl presedinte pentru "masa poporului". E drept, pierindu-i siguranta zambitoare.
Mai curand i s-ar potrivi o veche porecla primita in ma-rinarie, cand dorea sa arate cine este sef (ma si mir ca n-a fost valorificata): Tata Mare. Pe unde a fost, Basescu era recunoscut ca sef – si cand comanda autoritar in mica sa "tara" plutitoare, dar si atunci cand a ajuns seful navigatiei – Tata Mare al tuturor. In discutiile intime despre dl Traian Basescu, in jargon marinaresc, se foloseste si acum acest apelativ, cu sensul de "unicul".

Credeam ca presedintele incepe sa fie presedinte dupa ce ne-a spus ca de acum incepe un nou ciclu si se vor lasa in urma toate vrajbele, toate ranchiunele, ba este posibila orice alianta. Acum invita la dialog, desi pana acum a preferat monologul. Abia dupa ce s-a dovedit ca strategia sa de a-i lipi lui Oprescu pe frunte restauratia Iliescu s-a dovedit falimentara, "ucigandu-l" pe Blaga. Nici dezbinarea nu mai renteaza. De acum inainte este clar ca acolo unde-si baga coada efectul este invers (Bunicuta a fost reanimata de Tata Mare). A cazut si reduta "erou salvator".
PD-L nu va mai avea curajul sa atace PNL ca a facut aliante cu PSD atata vreme cat exista destule aliante PD-L–PSD (Mures, Satu Mare, Valcea s.a.). si marota "conjuratia celor 322" va fi uitata complet.
Tata Mare s-a implicat masiv in campania alegerilor locale, impingand electoratul sa mearga pe mana partidului prezidential, dar acesta a esuat in incercarea sa de a domina politica romaneasca. La alegerile din toamna Traian Basescu nu va mai juca rolul decisiv de locomotiva pentru PD-L.
Intr-un singur domeniu a excelat PD-L, partidul care combatea din greu traseismul: racolarea de primari de la alte partide. O treime din actualii primari ai marilor orase sunt migratori notorii.

Ati observat ca liderii PD-L au renuntat subit la discursul izolationist? Se prea poate ca in curand goarnele din PD-L sa nu-l mai considere pe dl Traian Basescu drept un "catalizator", satui de jocurile politice fara sfarsit, uneori cu tinte false, care impinge partidul intr-o fundatura din care nu-l mai scoate nici macar Tata Mare.
Cea mai buna tactica vis-à-vis de presedinte a adoptat-o PNL: noi avem de lucru la guvernare, Basescu sa-si desfasoare conflictele in alte directii. Poate acesta este si secretul ponderii de 20% obtinute de PNL, caruia multi (mai ales platformistii) ii cantau prohodul, sustinand ca ar fi in deriva. Liderii PNL au inteles ca demonizarea adversarilor nu mai este productiva. PNL a fost primul partid postdecembrist dominat de scandaluri interne, de dezmembrari, de aripioare, de disidente. Se pare ca se fereste sa le repete. si, dupa cum arata acum lucrurile in PNL, se dovedeste ca pana si Tata Mare si-a subestimat oponentul nr. 1 – Tariceanu, care a sesizat ca presedintele nu are astampar daca-i dispar adversarii.

Nici postura de vesnic contestatar al sistemului, cu discurs autoritar-populist, si incercarea de a obtine capital politic prin "contre" nu vor tine mult. Electoratul isi da seama ca cei care contesta sistemul fac parte din el si mai bine ar face sa-l corecteze, fara vorbarie. Nici incercarea de a enerva mass-media pentru a reveni in atentia scenei nu mai aduce audienta.
De acum inainte, cu uninominalul, conteaza relatiile complexe pe care candidatul reuseste sa le aiba cu alegatorii.
Dl Traian Basescu se va feri, poate, sa mai invoce "intoarcerea la popor" si sprijinul colectiv.
Fara sa intreprinda ceva special "coalitia", doar faptul ca PD-L va ramane obedient presedintelui Basescu, "decontul" de la toamna va arata altfel. Mai ales ca entuziasmul pentru urne scade. si asta se va vedea la un partid care pierde priza la electoratul urban. Aceeasi reduta greu de cucerit se va dovedi si 2009 pentru Tata Mare. Mai speram in schimbarea comportamentului presedintelui.

Cele mai citite

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

Un întreg departament a demisionat! „Toți cei 25 de membri au plecat”

Potrivit unui raport Bloomberg, întreaga echipă de 25 de membri ai diviziei Annapurna Interactive a demisionat după ce încercările lor de a se scinda...
Ultima oră
Pe aceeași temă