15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNATO si-a regasit fermitatea fata de Rusia

NATO si-a regasit fermitatea fata de Rusia

NATO a transmis ieri un mesaj ferm Rusiei, indicand ca interventia militara in Georgia nu va fi trecuta cu vederea si cerand indeplinirea tuturor angajamentelor asumate prin acordul de incetare a focului mediat de presedintia franceza a UE.

Nu poate fi vorba despre "business as usual" (continuarea relatiilor ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat) atat timp cat trupe ruse vor continua sa se afle in Georgia, se arata in declaratia adoptata ieri de ministrii de Externe ai NATO, reuniti la Bruxelles. In fata presei, secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a precizat ca lucrarile Consiliului NATO-Rusia sunt suspendate pana cand Moscova isi va indeplini angajamentele asumate, aceasta neinsemnand insa "abandonarea" acestui mecanism de cooperare. In pofida reticentei unor membri, in special a Germaniei, linia dura preconizata de SUA in raporturile cu Rusia a fost insusita de Alianta.

NATO a reconfirmat "sprijinul deplin pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei", De Hoop Scheffer accentuand faptul ca "a fost atacat un stat suveran", un indiciu ca eventualele proiecte ale Rusiei de modificare a frontierelor din raza sa de actiune nu vor fi tolerate.
Georgia va primi tot sprijinul pe care NATO il poate oferi in cadrul stabilit de Parteneriatul pentru Pace, pentru evaluarea situatiei si refacerea structurilor Ministerului Apararii si ale fortelor sale armate, pentru apararea impotriva atacurilor cibernetice si restabilirea sistemului de trafic aerian, a dat asigurari De Hoop Scheffer, adaugand ca Alianta se va mai implica in restabilirea infrastructurii civile si in operatiunile de asistenta umanitara. Secretarul general al NATO a mai anuntat si crearea unei Comisii NATO-Georgia, "mecanism de consultare similar cu cel existent cu Ucraina". De Hoop Scheffer nu a raspuns la o intrebare privind momentul in care Georgia ar putea primi Planul de Actiune pentru aderare (MAP), limitandu-se sa spuna ca Alianta va respecta deciziile luate la summitul de la Bucuresti, fara sa ofere un orizont de timp. Secretarul general al NATO a acuzat Moscova ca nu respecta acordul de incetare a focului, declarand transant ca "nu exista nici un indiciu" al retragerii trupelor ruse din Georgia. Alexander Stubb, ministrul de Externe al Finlandei si secretarul general al OSCE, care a participat la deschiderea reuniunii NATO de la Bruxelles, a aratat ca "informatiile primite (din teren) sunt contradictorii. Da, sunt manevre de retragere. Dar se trimit si intariri".
Aleksandr Gruciko, adjunctul ministrului rus de Externe, a avertizat, intr-un interviu acordat cotidianului "Vremia Novostei", ca Moscova isi va reconsidera colaborarea cu NATO, evocand autorizarea de tranzit aerian spre Afganistan, lupta impotriva terorismului si neproliferarea nucleara.

Confuzie

» "Balet" cu tancuri
Corespondentii de presa relatau ieri ca trupele ruse executa "un adevarat balet" in Georgia, in special la granita cu Abhazia. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne georgian a acuzat fortele ruse ca au patruns ieri in portul Poti si au retinut 20 de ofiteri de politie georgieni. In zona orasului Gori, care ieri dimineata continua sa fie sub control rusesc, a fost semnalata la inceputul dupa-amiezii deplasarea unei coloane de sapte blindate, trei tancuri si doua camioane militare, un locotenent-colonel rus declarand ca unitatea a primit ordinul de a se deplasa spre Osetia de Sud si de acolo spre nord, pana la Vladikavkaz (in Osetia de Nord, parte a Federatiei Ruse), aceasta fiind "una dintre primele coloane care parasesc Georgia". In apropiere de Gori, intr-una dintre cele mai avansate pozitii ocupate de rusi, la circa 60 km de Tbilisi, a avut loc un schimb de prizonieri – 15 georgieni si cinci rusi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă