26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialNATO contribuie la căutarea lui Muammar Gaddafi

NATO contribuie la căutarea lui Muammar Gaddafi

NATO contribuie la căutarea liderului libian fugar Muammar Gaddafi prin furnizarea de „informaţii şi de echipamente de recunoaştere”, a anunţat joi ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, pentru postul privat de televiziune Sky News, citat de AFP, preluată de Mediafax.

„Pot confirma că NATO furnizează informaţii şi echipamente de recunoaştere Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) pentru a ajuta la localizarea colonelului Gaddafi şi altor membri ai regimului”, a anuţat Fox.

Ministerul Apărării a explicat că este vorba despre materiale militare „ca avioane şi materiale aeriene„. „Pentru moment, nu putem face niciun comentariu asupra acestor forţe speciale”, a mai declarat un purtător de cuvânt, răspunzând unei întrebări despre prezenţa unor comandouri SAS britanice.

Cotidianul Daily Telegraph scrie că membri SAS (Special Air Service) se află pe teren, în Libia.

Acesta anunţă că „pentru prima dată, surse din cadrul Ministerului Apărării au confirmat că forţe speciale SAS au fost trimise de mai multe săptămâni în Libia şi au jucat un rol-cheie în coordonarea bătăliei de la Tripoli”.

Membrii acestor forţe speciale, deghizaţi în haine civile locale şi înarmaţi cu acelaşi tip de arme ca forţele de opoziţie, au primit instrucţiuni să se concentreze asupra căutării colonelului Kadhafi, susţine cotidianul.

Fox declara joi dimineaţa, pentru BBC, că nu există „absolut niciun proiect ca soldaţi britanici să pună piciorul pe teritoriul” libian.

El aprecia că în pofida „euforiei de înţeles” din ultimele zile legată de răsturnarea regimului, la sud de capitala libiană „subzistă grupuri puternice de rezistenţă”, atât la Sirt, regiunea natală a colonelului Gaddafi, dar şi în alte părţi.

El aprecia că ar fi „foarte suprinzător să nu opună o rezistenţă aprigă”, având în vedere brutalitatea regimului, în trecut.

Rebelii au pus o recompensă în valoare de 1,7 milioane de dolari pe capul liderului libian, mort sau viu.

Cele mai citite

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă