26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMuzeul Brukenthal, în moarte clinică

Muzeul Brukenthal, în moarte clinică

Una dintre cele mai importante instituţii culturale din Europa are mari probleme financiare, după ce Ministerul Culturii a alocat o sumă de nouă ori mai mică decât necesarul lunar.

Sportul şi cultura reprezintă două domenii aflate aproape permanent în coada priorităţilor financiare ale Guvernului. Dacă în primul caz finanţarea privată reuşeşte să mai salveze din aparenţe, cultura pare că rămâne tot mai mult în urmă, iar banii veniţi de la stat nu mai ajung nici pentru plata facturilor la gaz şi la energie. În această situaţie a ajuns tocmai una dintre cele mai importante instituţii culturale din Europa. Muzeul Brukenthal din Sibiu este în pericol chiar de a se închide cu totul în perioada următoare, iar singura şansă de supravieţuire o reprezintă venirea sezonului estival, atunci când numărul turiştilor va fi în creştere. Managerul muzeului sibian, Sabin Luca, a tras un serios semnal de alarmă ieri, atunci când a anunţat că mai multe expoziţii au fost deja închise, gazul nu a mai fost pornit de patru zile, iar în birourile angajaţilor funcţionează doar câte un bec, atunci când este nevoie. Totul, din cauza celor 21.000 de lei alocaţi pe luna martie de către Ministerul Culturii. “Această sumă este de nouă ori mai mică decât era necesar. Doar factura la curent costă 30.000 de lei, în timp ce pentru gaz trebuie să plătim 70.000 de lei, iar pentru pază alţi aproximativ 50.000 de lei. Deja suntem într-o gaură de 150.000 de lei, iar cu facturile ce vor mai veni vom depăşi 200.000 de lei. În acest sens, suntem obligaţi să luăm nişte măsuri. Astfel, fără să fie vreo păcăleală, pentru că nu e nici o glumă, în fiecare birou am decis să funcţioneze doar un bec, iar centrala termică a fost oprită de săptămâna trecută. Ne simţim ca la priveghi în muzeu, este frig şi întuneric, dar poate că ne-am atins visul”, a declarat managerul muzeului din Sibiu.

Muzee şi expoziţii închise

Acestea nu sunt singurele măsuri luate de către conducerea instituţiei culturale. Din lipsă de vizitatori a fost închis întreg parterul Palatului Brukenthal, plus alte câteva expoziţii, dar şi două muzee în totalitate. Acestea nu mai pot fi vizitate “până la noi ordine”, adică până în a doua jumătate a lunii viitoare, atunci când numărul turiştilor din fosta capitală culturală europeană începe să crească. “Se închid patru expoziţii din Palatul Brukenthal şi întreg parterul Palatului. Pentru că, oricum, aceste măsuri nu sunt îndeajuns, se va închide, în totalitate, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Totuşi, aceste două muzee pot fi vizitate de turişti doar dacă există grupuri de minim 10 persoane. Pe de altă parte, în toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu sunt vizitatori în sală, să stingă lumina”, a mai spus Sabin Luca. Oficialul muzeului sibian a făcut un apel la furnizorii de utilităţi să aibă răbdare până în lunile de vară, atunci când încasările muzeului vor creşte de pe urma vizitelor turiştilor. Sabin Luca a promis că aceste facturi vor fi plătite până la urmă, însă doar cu ajutorul eşalonărilor. Muzeul Brukenthal sărbătoreşte, în 2017, 200 de ani de la înfiinţare.

Cumpărături cu sigla “Brukenthal”

Managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a făcut un apel la turiştii care vizitează instituţia sibiană să ajute muzeul prin achiziţionarea de materiale promoţionale cu sigla acestuia. “Cei care vor să facă un cadou să vină să cumpere de la noi, pentru că avem peste 500 de obiecte cu marca Brukenthal. Avem vin, şampanie, ciocolată sau cărţi cu sigla instituţiei, iar acest lucru ne-ar ajuta foarte mult să plătim datoriile pentru gaz şi curent, nu pentru altceva. Astfel, comunitatea ne-ar da un sprijin imens”, a spus Luca.

“Ne simţim ca la priveghi în muzeu, este frig şi întuneric, dar poate că ne-am atins visul”, Sabin Luca, manager Muzeul Brukenthal.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Percheziții în București și în trei județe într-un dosar privind infracțiuni economice

Procurorii anticorupţie efectuează, în această dimineață,, percheziţii în Bucureşti şi în alte trei judeţe într-un dosar privind infracţiuni economice. Potrivit unui comunicat DNA, sunt efectuate...

Absență uriașă pentru Real Madrid! Mbappe s-a accidentat și va lipsi 3 săptămâni

Superstarul celor de la Real Madrid, Kylian Mbappe, va lipsi de pe teren pentru următoarele trei săptămâni, în urma unei accidentări suferite în meciul...

La cine poți apela și cum trebuie să procedezi dacă ai acte în altă țară și vrei să le adaptezi în România

Ai acte emise într-o altă țară și vrei să le adaptezi pentru a fi valabile în România? Atunci, primul pas este să apelezi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă