17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMos Ion Roata si criza

Mos Ion Roata si criza

Unirea a trecut, Mos Ion Roata este insa din nou convocat. La criza. A fost si pe la Revolutie, l-au impuscat alaturi de tinerii de-atunci, dar cum este nemuritor, iata-l  raspunzand din nou "prezent". si, pe buna dreptate, daca ai fost la Unire, la Revolutie, de ce sa nu fii tot tu cel care pune umarul si la criza?

Am auzit de cateva ori cuvantul "solidaritate" rostit in ultimul timp, de cateva luni mai precis, de cand au aflat si politicienii romani alesi ca e criza. L-a circumscris si dl Traian Basescu in discursul sau de la lansarea candidatilor PDL pentru Parlamentul European, afirmand "cu tarie", cum e obiceiul, ca din criza vom iesi ori toti 22 de milioane, ori nici unul. Vorba ceea, "ori toti sa muriti, ori toti sa traim". Brusc, dupa o asemenea declaratie generoasa – cand e vorba de sacrificii, generozitatea politicienilor cu cetatenii e mare de tot, adica acestia din urma de ce sa nu se sacrifice? – incepi sa te intrebi daca nu e mai bine sa te prinda criza intr-un penthouse de la Baneasa decat intr-o cocioaba, daca nu e mai bine sa-ti scada averea, pe hartie, de la 3 miliarde la unul singur decat de la 300 de lei la 100. si te mai intrebi si altele asemenea.

 

Ultima intrebare care se impune e insa, oricare ar fi cele dinainte, una singura: de ce ii tot pastram noi pe politicienii astia in functiile-cheie ale statului, cate patru ani, pe rand, cand pe unii, cand pe altii, cu totii avand perspectiva – "luminoasa", nu-i asa? – de a prinde patru ani grasi.
Nu stiu daca astazi se mai invata la scoala primara cele doua povestiri ale lui Ion Creanga despre Mos Ion Roata, dar eu, personal, mi le aduc bine aminte. In esenta, povestea era asa: un boier le explica taranilor convocati la Iasi cum e cu unirea, cum trebuie ei sa fie cu totii uniti, pentru a muta bolovanul prea greu din loc. Boierul il incerca intai pe Mos Ion Roata, acesta nu reusea sa-l mute singur si atunci le (re)comanda mai multora  sa puna umarul si astfel bolovanul naravas nu avea decat sa fie luat pe sus. Cu o logica imbatabila, Mos Ion Roata observa insa ca tot ei, taranii, au pus umarul, in timp ce boierul a stat si a privit, dupa ce le ordonase ce sa faca. "Apai e tot ca pana acum", conchide batranul.

 

Care nici n-o fi fost asa de batran pe cat il arata numele, din moment ce, dupa un alt episod cand a cerut sa li se vorbeasca pe inteles taranilor chemati la Divanurile "Ad-hoc", boierul l-a persecutat ani in sir, aducandu-l in sapa de lemn, scuipandu-l in obraz la propriu si distrugandu-i mosioara. E drept, Voda Cuza, in vizita de lucru pe la tara, l-a despagubit cu doua fisicuri de napoleoni si cu un sarut pe obraz ca sa stearga rusinea pe care i-o facuse taranului boierul. Ma rog, si despre "stersul" asta ar mai fi de comentat, partea a doua a gestului lui Cuza  fiind practicata si de politicienii de azi cu o generozitate demna de "donatii" mai folositoare. Pe cata lume n-a pupat Traian Basescu, mai ales dintre cei ramasi fara locuinte la inundatii! Doamne fereste, imi spun, uitandu-ma de jur imprejurul meu, la toate casele astea vechi in care stam, fara sa stim daca vor trece in picioare urmatorul cutremur major bucurestean! Daca ne pupa si pe noi Voda! Inseamna ca tot in strada am ramane.

Mos Ion Roata vorbea in numele "opincii", care era "talpa tarii". Opinca nu mai exista astazi nici la propriu, nici la figurat. Locul ei a fost luat de o mare multime de oameni, lucratori ai pamantului, dar, mai ales, muncitori sau functionari marunti, care-si duc traiul de azi pe maine, care, acum, cu criza, nici pe maine nu-l mai au clar in fata. Iar la solidaritatea intru criza, sa nu uitam ca reducerile cheltuielilor guvernamentale si atentia la cheltuirea banilor publici despre care vorbea dl Basescu la lansarea pedelistilor se concretizeaza intr-un nou minister, altfel perfect inutil, pentru joaca dnei Elena Udrea, in salarizarea fara cauza a fostilor functionari publici din judete, inlocuiti cu noii clienti ai noii puteri, si in cate si mai cate alte risipe de partid si de stat. si in acest timp profesorilor li se cere sa fie intelegatori si solidari, celorlalti bugetari si lor sa inteleaga eventuala reducere a salariilor etc. etc. Unde esti, Mos Ion Roata, sa le-o spui pe-a dreapta? Desi astazi se vorbeste mai pe sleau…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă