35 de obiective de interes cultural, majoritatea monumente istorice, au fost afectate de inundatiile recente, a anuntat Virgil Nitulescu, ministru secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor. Impreuna cu colegii sai, secretarii de stat Ioan Onisei si Adrian Lemeni, acesta a vizitat saptamana trecuta zonele lovite de inundatii, constatand ca cele mai multe obiective culturale afectate se afla in Teleorman, Vrancea si Bacau.
Printre ele se numara mausoleele de la Marasesti si Soveja, precum si zidul de incinta al Manastirii Voronet (pagube de 100.000 lei noi) si Manastirea Dragomirna (inundatii la beciuri, care au provocat pagube de 80.000 lei noi). Ultimele estimari facute de MCC spun ca ar fi nevoie de 1.653.150 lei noi pentru refacerea tuturor obiectivelor, iar o parte din bani ar putea veni in acest an de la Fondul de Rezerva Bugetara. Restul monumentelor ar putea intra anul viitor in Programul National de Restaurare. S-ar putea ca Ministerul Culturii si Cultelor sa se implice in refacerea acestor obiective, desi cele mai multe nu se afla in administrarea sa.
Estimarile sunt insa… estimative, pentru ca o situatie exacta nu se va sti decat dupa o evaluare atenta. Estimarile pagubelor provocate de inundatiile de luna trecuta nu s-au terminat decat la sfarsitul saptamanii trecute – iar cifra este de 1.268.000 lei noi. Virgil Nitulescu, gazda presei la conferinta de la MCC, alaturi de Adrian Lemeni (ministrul Culturii, Mona Musca, precum si Ioan Onisei fiind la Parlament unde au inceput sa se discute proiectele Ministerului Culturii si Cultelor), a apreciat ca autoritatile locale au umflat de cateva ori, cu buna-stiinta, dimensiunile pagubelor, la asta contribuind si presa. Pe de alta parte, Virgil Nitulescu a spus ca MCC nu poate emite aprecieri pe marginea lucrarilor donate de artistii romani pentru licitatia de ajutorare a sinistratilor. Ministerul n-a refuzat nimic, pentru a nu jigni pe nimeni.
Si asa se face ca, pe langa lucrarile lui Petru Achitenie, Viorel si Olga Marginean, Stefan Vida Marinescu sau Vladimir Ciobanu, vor fi licitate in curand si zece albume „Braila – Patrimoniu cultural”, zece volume ale unei antologii a poetilor braileni, 200 (!) de volume „Marea de lacrimi” a autoarei necunoscute Andreea Oprea, doua volume de versuri a cate 20 de bucati apartinand unor autori ale caror nume lista ministerului nici nu le mai retine. Plus alti artisti plastici care ori profita de licitatie ca sa-si vanda lucrarile, ori fac donatii cum face si romanul obisnuit cand da din casa ce nu-i mai trebuie, pentru ca sinistratul primeste orice si nu comenteaza.