Romania ramane sub monitorizarea Comisiei Europene pana cand justitia va ajunge la standardele europene, insa va scapa de la inceputul anului viitor de clauza de salvgardare pe justitie, atunci cand se va incheia perioada in care ar fi putut fi aplicate sanctiuni de catre UE. In cazul aplicarii clauzei, solutiile justitiei romanesti nu ar fi recunoscute in statele comunitare, ceea ce i-ar dezavantaja mai ales pe oamenii de afaceri, care sunt confruntati adesea cu procese comerciale.
Clauza de salvgardare nu se poate aplica decat vreme de trei ani, incepand din momentul aderarii unei tari la UE", a spus pentru Romania libera purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, explicand ca acest lucru inseamna ca, "in cazul Romaniei si Bulgariei, posibilitatea aplicarii ei va expira la sfarsitul acestui an". Mark Gray spune chiar ca, "in mod strict tehnic", clauza "nu mai exista incepand din acest moment, intrucat nici un raport de evaluare a Romaniei si Bulgariei nu e prevazut inainte de sfarsitul anului. Romania si Bulgaria au scapat, asadar, definitiv de aceasta clauza, chiar daca cele doua tari vor continua sa fie monitorizate in cadrul asa-numitului "Mecanism de Cooperare si Verificare".
Potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, "clauzele de salvgardare pot fi activate de Comisia Europeana, la initiativa proprie sau la solicitarea unui stat membru, in trei ani de la data aderarii celor doua state la UE, respectiv pana pe 1 ianuarie 2010", dupa cum arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) trimis Romaniei libere. In aceste conditii, chiar daca monitorizarea Romaniei pe justitie continua, asa cum rezulta din concluziile Consiliului Afacerilor Generale si Relatiilor Externe al UE, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, clauzele de salvgardare se sting pe 1 ianuarie 2010, conform Tratatului de Aderare.
Pe de alta parte, liberalul Teodor Melescanu, fost ministru de Externe al Romaniei, ne-a spus ca s-ar putea activa clauza de salvgardare chiar si dupa terminarea monitorizarii, doar ca, in aceste conditii, "nu intra automat in vigoare, e nevoie de un sprijin deosebit din partea mai multor state membre". Mentinerea mecanismului de monitorizare "nu are nici o legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen si nici cu accesul la fondurile comunitare, fiecare dintre acestea fiind supuse unor reglementari UE specifice, cu criterii si reguli diferite de mecanismul in sine", mai precizeaza MAE. Pe de alta parte, statele membre ale comunitatii europene ar putea sanctiona individual Romania, chiar si fara aplicarea clauzei de salvgardare. Deja mai multe state membre UE nu recunosc hotararile instantelor romanesti, cu toate ca nu exista o decizie a UE in acest sens.