9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialMonica Macovei: E necesară o dezbatere serioasă despre Roşia Montană

Monica Macovei: E necesară o dezbatere serioasă despre Roşia Montană

Eurodeputatul PDL Monica Macovei susţine că este necesară o dezbatere serioasă despre proiectul Roşia Montană, concentrată pe costuri, impact asupra mediului, patrimoniu naţional, ea menţionând că procedurile în care este implicată RMGC trebuie să fie oprite pe timpul discuţiilor.

Fostul ministru afirmă, pe blog, că devine tot mai imperios necesară o dezbatere publică serioasă despre proiectul Roşia Montană, informeaza Mediafax.

„În opinia mea, dezbaterea ar trebui să se concentreze pe: 1. analiza costurilor protejării sănătăţii şi a mediului dacă s-ar folosi cianurile. Un exemplu la care ar trebui să ne uităm cu atenţie este cazul Yellowknife din Canada, unde Guvernul cheltuie anual aproximativ 1,2 miliarde de dolari canadieni pentru menţinerea solului îngheţat după ce s-au folosit cianuri; 2. analiza documentelor acestei afaceri, în prezent în mare parte secrete; 3. analiză costuri-beneficii (aur şi alte metale, locuri de muncă, dezvoltare regiune, etc); 4. însemnătatea pentru patrimoniul naţional”, scrie Macovei.

Ea consideră că „orice procedură în care este angajată Roşia Montană Gold Corporation trebuie să se oprească până la finalizarea acestor dezbateri”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană „trebuie făcut”, pentru că România are nevoie de acesta, „dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”, şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.

El a mai spus că Guvernul „trebuie să aibă curajul” să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.

Premierul Emil Boc a reafirmat, vineri, că nu este un „fan” al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui „revăzute”, subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spun dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a semnat, duminică seară, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu declara, pe 1 august, că în BPN al partidului „a avut loc de dezbatere intensă” privind proiectul de la Roşia Montană, la cererea Monicăi Macovei, iar premierul a luat act că discuţiile sunt abia la început.

Voinescu spunea că Monica Macovei a ridicat problema Roşiei Montană „inaugurând o dezbatere intensă în BPN”. „În BPN au fost discuţii de toate felurile, de la cei care susţin, cei care au îndoieli sau care resping proiectul Roşia Montană. Nu s-a ajuns la o concluzie, premierul a luat act că discuţiile sunt abia la început. Sunt foarte multe detalii care trebuie luate în considerare. Sunt convins că urmează să fie reluată discuţia şi în şedinţa următoare”, preciza Sever Voinescu.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

În 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, că Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor asupra proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie. Boc a ţinut totuşi să precizeze că, personal, nu este un „fan” al proiectului şi că actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, „ar trebui rediscutat”.

Cele mai citite

FCSB l-ar putea pierde o perioadă lungă pe Darius Olaru. Jucătorul s-a accidentat

FCSB a primit o lovitură severă în primul meci al anului, în urma accidentării căpitanului echipei, Darius Olaru, în timpul partidei de pregătire cu...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă