» 2008 a demontat doua mituri pe bursa romaneasca: toata lumea iese in castig la IPO-uri si pretul actiunii creste obligatoriu la majorari de capital.
» Scaderea valorii tranzactiilor a adus concedieri in randul brokerilor si o prabusire a pretului actiunilor bursei, de la 160 la 40 de lei.
» Previziunile pentru primul trimestru din 2009 sunt deocamdata sumbre, o revenire a pietelor de capital fiind de asteptat, in varianta optimista, abia la finalul anului viitor.
Cum bursa nu a iesit din letargie nici inainte de vacanta, in lipsa unor evenimente notabile vom schita un bilant al anului bursier 2008.
Ironia sortii, intr-un an de corectii ample, segmentul ofertelor publice a fost cel mai bine reprezentat (au lansat IPO-uri Bucovina Club de Munte, Teraplast, STK Emergent, Contor Group, Pomponio – oferta esuata). Dintre cele 4 IPO-uri care s-au incheiat cu succes in acest an, nici unul nu a oferit profit investitorilor, nici macar in prima zi de la listare. Fata de 0,2 pret in cadrul ofertei publice, actiunile Bucovina Club de Munte au scazut in total cu 75%, cine a investit in Teraplast are o pierdere de 60% (scadere de la 1 leu la 0,4 lei), iar la STK Emergent, fata de pretul de subscriere de 281 lei, actiunile au scazut sub 40 de lei (-85%). Contor Group, listata cu o intarziere de 8 luni fata de momentul incheierii IPO-ului, a scazut de la 0,38 lei la 0,14 lei/actiune. Cum de a fost posibil ca investitorii sa iasa atat de sifonati in 2008, dupa ce experienta anterioara demonstrase ca nimeni nu pierde
intr-un IPO? In primul rand, bursa a fost pe un trend accentuat de scadere in aceasta perioada, iar actiunile companiilor listate prin oferte publice nu puteau face exceptie. Apoi, toate IPO-urile din acest an s-au derulat in prima parte a anului, cand mai existau inca sperante de revenire a pietei bursiere pe final de an, iar investitorii au mers la risc.
In sfarsit, emitentii au fost sfatuiti de intermediari (sau au fost lacomi pe cont propriu) sa fixeze multipli exagerati din pornire. Contor Group a vandut actiunile in cadrul IPO-ului la un PER de 30; Teraplast a propus un PER de 20, iar STK Emergent venea cu o prima fata de valoarea activului net unitar de 40%.
Scaderea valorii tranzactiilor a adus o ieftinire a actiunilor bursei pana la 40 lei (Morgan Stanley a anuntat ca este dispusa sa vanda la acest pret, in pierdere fata de nivelul de achizitie), dar si concedieri in randul brokerilor si inchideri de sucursale. Pentru a face rost de bani, SSIF-urile par sa agreeze tot mai mult ideea listarii bursei in 2009.
Am vazut actiuni intens speculate, care au crescut de patru ori in intervalul aprilie-septembrie, pentru a reveni apoi sub nivelul de la care decolasera (vezi Azomures, care a urcat de la 0,2 la 0,9 lei pentru a intra sub 0,17 lei pe fondul scaderii accentuate a preturilor pe segmentul commodities pe plan mondial; Amonil a cunoscut de asemenea o evolutie meteorica). Investitorii au asistat, in special in octombrie, la sedinte in care actiunile au ramas fara cumparatori, iar tranzactiile au trebuit suspendate, dar si la momente de euforie in care cotatiile au urcat, cu maximul permis, sedinte consecutive. Sa speram ca reactiile de piata imatura se vor diminua in 2009, castigurile la capitolul experienta fiind printre putinele contabilizate de investitori in acest an.
Bursa de Valori a continuat evolutia ultimelor saptamani, caracterizata prin variatii relativ reduse de pret si o lichiditate modesta. Investitorii asteapta sarbatorile si o clarificare a situatiei de pe pietele si din economiile mari ale lumii." Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest