13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMobilizare pentru perpetuarea puterii presedintelui Vladimir Putin

Mobilizare pentru perpetuarea puterii presedintelui Vladimir Putin

Primele centre de votare s-au deschis in Extremul Orient rusesc, la ora 20.00 GMT, sambata seara, in timp ce in partea occidentala a Rusiei votul a inceput de la ora 5.00 GMT ieri dimineata.
Autoritatile locale si regionale s-au intrecut in imaginatie pentru a atrage pe cat mai multi din totalul de 109 milioane de alegatori la vot. In Novorosiisk, a fost organizata o loterie avand ca premiu un automobil, cu sloganul "Transforma-ti votul intr-o masina". In regiunea siberiana Tiumen, alegatorilor li s-au propus un apartament, zece automobile si 15.000 de aparate electrocasnice. Tot in Siberia, in regiunea Omsk, in 1.500 de birouri electorale s-au vandut cu pret redus produse lactate, carnati, fructe si legume. Operatorii de telefonie mobila au transmis milioane de SMS-uri indemnandu-i pe alegatori sa voteze. "A fost o cerinta a Comisiei Electorale Centrale. Eu insami am vazut scrisoarea", a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a celei de-a treia companii de telefonie mobila din Rusia, adaugand: "Daca imi permiteti, as prefera sa nu spun cine a platit si cat a costat operatiunea". Partidele de opozitie si organizatiile neguvernamentale din Rusia au semnalat o serie de nereguli, mergand de la interzicerea accesului unor observatori in centrele de votare – chiar retinerea unui autocar intreg cu observatori ai opozitiei si confiscarea documentelor lor de identitate, in regiunea Orenburg – pana la inregistrarea unui numar anormal de mare de solicitari de urne mobile sau "ratacirea" unor urne.
Fostul campion mondial de sah si actual lider al opozitiei din Rusia, Garry Kasparov, a acuzat autoritatile ruse ca "au violat intregul sistem electoral".
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a criticat organizarea alegerilor legislative din Rusia, in special fata de limitarea accesului observatorilor OSCE si ai opozitiei ruse. "Sper ca presa va putea relata cu deplina independenta despre aceste alegeri", a mai spus Angela Merkel.
Partidul Rusia Unita, avandu-l pe presedintele Vladimir Putin pe prima pozitie pe lista de candidati pentru Duma, era dat favorit de toate sondajele, cu 62 pana la 67 la suta din intentiile de vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă