17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMitt Romney îl acuză pe Obama că se înclină în faţa Kremlinului

Mitt Romney îl acuză pe Obama că se înclină în faţa Kremlinului

Candidatul la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney i-a reproşat lui Barack Obama, într-un editorial, că “se înclină în faţa Kremlinului”, după o conversaţie controversată cu preşedintele Dmitri Medvedev, potrivit Mediafax.

Editorialul de marţi publicat de revista Foreign Policy vine în urma unei polemici cu privire la un schimb de replici, luni, între cei doi preşedinţi auzit prin intermediul unui microfon rămas deschis.

În această conversaţie, Barack Obama îi cere lui Dmitri Medvedev o marjă de manevră, în special cu privire la scutul antirachetă din Europa. “Sunt ultimele mele alegeri. După ce voi fi ales, voi dispune de mai multă flexibilitate”, a spus preşedintele american.

Mitt Romney şi alţi responsabili republicani au reacţionat imediat la acest schimb de replici.

“Flexibilitatea de a face ce?”, scrie Romney în editorialul său. “Preşedintele a vorbit despre apărarea antirachetă cu Medvedev ca şi cum ar fi un subiect în care Kremlinul se poate aştepta la mai multă flexibilitate. Este alarmant”, a continuat el.

“Conversaţia preşedintelui Obama cu Dmitri Medvedev ridică semne de întrebare nu doar cu privire la politica sa faţă de Rusia, cât şi asupra întregii sale politici externe”, a adăugat Romney, întrebându-se dacă Barack Obama va folosi aceeaşi “flexibilitate” şi faţă de Iran, Cuba sau Venezuela.

Luni, la postul de televiziune CNN, Romney numise Rusia “inamicul geopolitic numărul unu” al Statelor Unite care “joacă jocul celor mai răi actori” politici pe scena internaţională.

Medvedev i-a răspuns sfătuindu-l să “îşi folosească mintea” când vorbeşte despre Rusia.

În editorialul său, Romney apreciază că “nu este o coincidenţă că Medvedev îşi petrece acum timpul atacându-mă. Ruşii preferă în mod clar să aibă de a face cu actualul ocupant al Casei Albe”.

Cele mai citite

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...
Ultima oră
Pe aceeași temă