4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMircea cel mare si Traian cel mic

Mircea cel mare si Traian cel mic

Daca a reusit sa-l bage din nou in gura presei si a adversarilor politici pe fratiorul de la Cotroceni, inseamna ca Mircea Basescu nu arde gazul de pomana pe cheiurile portului Constanta. Omul stie sa se invarta in cercuri de afaceri importante si sa stea langa persoane de rang inalt, avand legaturi stranse cu lumea celor care pot sa faca bani chiar si pe timp de criza, fapt ce face ca prezenta sa sa fie vazuta ca garantie pentru derularea unor combinatii aranjate de functionari de stat, asa cum este directorul industriei de aparare din ministerul pedelistului Videanu. Il vad ca se simte bine in regimul Basescu, de vreme ce s-a bagat fara teama intr-o firma cu actionari care au o relatie de serviciu cu domeniul militar, aflat in grija CSAT.

 

Mircea Basescu a mers insa fluierand pe mana lui Oita, Cazacu, Geamanu si, bineinteles, a lui Traian, fara sa se gandeasca la consecintele unei astfel de combintii cu cantec, in masura sa provoace un scandal politic menit sa-l dezonoreze pe presedinte inainte de alegerile din noiembrie. Nu stiu ce a avut in cap omul "bestelit" de seful statului atunci cand a acceptat sa se asocieze cu un oficial al Ministerului Economiei, pregatit sa faca afaceri cu industria de armament. si nici nu observ urme de regret cand este acuzat de trafic de influenta, avand in vedere legatura de rudenie existenta intre el si primul om din stat.

 

Constat doar ca Mircea Basescu, chiar daca nu exista dovezi pentru acuzatiile privind o posibila implicare in afaceri dubioase cu armata, s-a "lasat lucrat" de bunavoie in ultimii ani in numele fratelui Traian, pentru a avea asigurata intrarea in activitati banoase, unde coruptia se simte bine. De aici pana la circul mediatic la care suntem martori cu totii nu a mai fost decat un pas. Toata lumea vorbeste de faptul ca presedintele ar fi stiut de firma Desintco si de rolul de deschizator de usi al fratelui Mircea, devenit mare intre timp. Sunt formulate acuzatii de tot felul, unele dintre scenarii nefiind crezute nici de cei care le lanseaza in public, pentru a deturna discutia spre zona scandalului politic, astfel incat locul de la Cotroceni sa ramana liber inainte de luna noiembrie.

 

Clasa politica fierbe nu din cauza ca economia nu mai poate fi pornita nici macar la manivela, ci din cauza lui Mircea Basescu, care s-a bagat din lacomie intr-o combinatie de pe urma careia spera sa-si rotunjeasca veniturile cu ajutorul unor oameni dovediti ca au probleme de moralitate, ca sa nu spun altceva. Afaceristul Mircea a devenit personaj de interes national, poate mai important ca fostul primar general, de vreme ce a bagat in rahat serviciile speciale, acuzate de tradare, si, implicit, pe seful statului, caruia unii i-au si lipit repede pe chelie eticheta de "terorist", pentru ca ar avea, chipurile, legaturi cu medii teroriste prin intermediul firmei fratelui, implicata, zice-se, in afaceri cu armament! Dovezi? Probe?

 

Este an electoral si totul este permis. Mai ales la televizor, unde politicienii fac coada pentru a vorbi despre un caz politizat din interes pentru a ocoli inca o data problemele de fond ale societatii romanesti. Cei care acuza – ma refer la unii politicieni care sunt musafiri in Parlament – habar nu au de traficul de influenta al lui Mircea Basescu sau de afacerile dubioase de care ar avea cunostinta presedintele. Ei sunt preocupati doar de mentinerea scandalului prin dezbateri sterile, cu ocazia carora se cere anchetarea celor implicati intr-o asa-zisa afacere cu trafic de explozibil descoperita si prezentata la televizor ca un rechizitoriu.

 

Scenariul a prins de minune atat timp cat toate celelalte probleme nationale legate de criza au trecut pe planul al doilea. S-a vorbit mult despre decredibilizarea statului si despre ratarea occidentalizarii Romaniei, despre acte de tradare comise de unele servicii speciale inainte de scrutinul prezidential, despre clanul Basescu care s-a apucat de afaceri cu armanent si deloc despre solutiile economice de iesire dintr-o criza ce ar trebui tratata de toata clasa politica daca ar exista un interes national comun. Sigur, presedintele este prins la inghesuiala. Calca in strachini cam des in ultima vreme. Pare singur dupa ce a inchis prea des ochii la greselile fratelui din Constanta. Face rau ca tace.

 

Rau este si ca institutiile indreptatite sa faca lumina in acest caz nu vin cu dovezi pentru aflarea adevarului. Pot sa o tina asa pana la sfarsitul campaniei electorale, lasand loc liber de interpretari de tot felul, care nu ajuta nimanui pana la urma. Prin urmare, era de asteptat ca unii dintre responsabili sa intervina daca tot se stia de existenta unor inregistrari telefonice facute din sediul unui minister condus de un lider PDL. De ce n-au facut-o? Au directorii de la SRI sau STS ceva de ascuns?

 

Cata treaba au liderii de partid cu criza se poate vedea din disputa pe marginea scandalului generat de Mircea "cel mare", care a devenit un personaj datorita invartelilor la care ia parte cel mai bun propagandist al presedintelui. Ma indoiesc ca in acest mod candidatii prezidentiabili, care vor sa-l faca mic pe Traian, pot urca mai multe trepte in sondaje fara sa demonstreze ca stiu si altceva in afara de a tine scandalul aprins. Traian Basescu poate pierde lupta, dar invingatorii nu vor fi ei.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă