» Minerii din Valea Jiului au la dispozitie o saptamana sa se gandeasca daca vor sa plece din sistem si sa se inscrie pe listele de disponibilizari. La iesirea din minerit, ortacii primesc sume compensatorii atractive, dar dupa terminarea perioadei de somaj nu au practic alternativa sa se reangajeze, asa ca decizia este grea.
In luna martie, compania Nationala a Huilei Petrosani va incepe programul de restructurare, care presupune disponibilizarea a 1.600 de persoane. In urma negocierilor purtate cu sindicatele, sumele acordate sub forma de salarii compensatorii vor fi diferentiate, in functie de vechimea in munca a fiecarei persoane. Astfel, minerii vor primi intre trei si 12 salarii nete. Un salariu este calculat la 2.100 lei. Banii vor fi platiti de angajator in trei transe. La acesti bani se mai adauga inca doua salarii nete pe economie, de cate 1.355 lei, acordate la iesirea din sistem de catre Ministerul Muncii, iar apoi fiecare persoana disponibilizata beneficiaza de un ajutor de somaj. Directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan, spune ca "cel putin un an de zile persoanele disponibilizate primesc peste 10 milioane de lei vechi in fiecare luna".
Puse cap la cap, sumele acordate celor care pleaca din sistem sunt atractive pentru minerii saraci si, teoretic, oricine poate decide sa plece in somaj. In urma discutiilor dintre sindicate si patronat, au fost stabilite insa niste criterii pentru programul de restructurare. In primul rand, vor fi reduse posturile celor care indeplinesc conditiile de pensionare in perioada 1 aprilie 2010-31 decembrie 2010. Apoi, vor pleca cei care urmeaza sa se pensioneze in perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011, precum si cei care sufera de boli grave, ori angajatii care au peste 60 de zile de concediu medical si mai multe diagnostice. Exista insa si criteriul disponibilizarii la cerere, dar fiecare caz in parte va fi analizat cu atentie.
Nea Gheorghe lucreaza de mai bine de 20 de ani in minerit, iar anul acesta ar urma sa iasa la pensie. Pentru el, programul de restructurare este binevenit. "Lucrez la Petrila si m-am decis sa plec cu ordonanta. Oricum trebuia sa ma pensionez, dar asa primesc si niste bani. stiu deja ce voi face cu ei: ii pun la banca, pentru ca am doi copii, o fata la facultate si baiatul elev la liceu, si sa le asigur viitorul". Alti mineri au alte prioritati: televizoare de tip plasma, "pentru meciuri", si roboti de bucatarie, "pentru neveste". Banii ii tenteaza si pe cei care mai au destui ani pana la pensie. Cu o vechime de cinci ani in munca, un miner ar urma sa plece acasa cu aproape 16.000 de lei noi in buzunar, iar doi ani de zile sa traiasca din somaj si veniturile in completare acordate de stat.
Teoretic, varsta le permite sa se reangajeze, dar practic nu prea au unde, iar exemplul maselor de mineri care au plecat in 1997, apoi au ramas pe drumuri le da de gandit. "Eu intotdeauna am fost de parere ca aceia care pleaca trebuie sa aiba asigurata o protectie sociala foarte puternica. Da, e adevarat, ei iau niste bani, dar trebuie sa aiba un trai decent si dupa aceea, ori o pensie pentru limita de varsta, ori la o pensie de boala, pentru ca acum nu exista alternativa reala de angajare", recunoaste presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas.