7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin împotriva gripei. Cât...

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin împotriva gripei. Cât a cheltuit

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită împotriva gripei a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvie, dintre care 300.000 au fost deja primite. Campania de vaccinare va începe după 15 octombrie, a spus purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, potrivit Mediafax

„Vorbim de achiziţia a 500.000 de doze de vaccin gripal, în valoarea de 5.717.050 de lei. Serul a fost achiziţionat de la producătorul ABBOTT, cel care a câştigat licitaţia publică deschisă organizată de către Ministerul Sănătăţii. La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, au fost recepţionate 300.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Aceasta a precizat că, până la sfârşitul lunii octombrie, va fi recepţionată întreaga cantitate de vaccin achiziţionată.

Oana Grigore a adăugat că în acest an a fost achiziţionată o cantitate similară cu cea din sezonul precedent, dar există posibilitatea de a mări numărul de doze, dacă va fi cerere.

Ca şi în anii trecuţi, Ministerul Sănătăţii va demara campania gratuită de vaccinare a persoanelor cu risc de îmbolnavire după data de 15 octombrie, a mai spus Oana Grigore.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea care dă formula pentru vaccinul antigripal din fiecare sezon, dar şi categoriile pentru care vaccinarea trebuie să fie o prioritate. În sezonul trecut erau gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii şi copiii cu astfel de suferinţe. Dar vorbim tot mai mult despre personalul medical, la care se recomandă vaccinarea pentru că el este unul dintre vectorii importanţi în transmiterea acestor virusuri gripale”, a spus Victor Olsavszky.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis din 26 februarie formula pentru noul vaccin antigripal, iar din 27 februarie producătorii au început să îl producă. Pentru sezonul gripal 2015 – 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că vaccinul va avea formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) şi B/Phuket. Totodată, OMS a precizat că poate fi realizat şi vaccin gripal tetravalent care să conţină două tulpini B, respectiv cea nouă, Phuket, şi B/Brisbane. Noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat Olsavsky.

În sezonul gripal trecut, vaccinul a conţinut virusurile A/California (H1N1), A/Texas (H3N2) şi B/Massachusetts.

În România, de la începutul sezonului 2014-2015 de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei şi până în 17 martie 2015, fuseseră confirmate în laborator 908 cazuri de gripă, dintre care 483 de tip B şi 421 de tip A, alte trei cazuri fiind de coinfecţie AH3 cu B şi un altul AH1 cu B.

Tot în sezonul precedent, până în 17 martie au fost înregistrate 32 de decese, cele mai multe – 21 – cauzate de infecţia cu virus pandemic AH1, alte şase cu B şi cinci cu AH3.

Institutul Cantacuzino nu produce nici pentru acest sezon vaccin antigripal, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a găsit un lot de vaccin neconform cerinţelor europene în domeniu şi a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse pentru sezonul 2013-2014. Producţia de vaccin a fost atunci oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013, producţia a fost reluată, dar, la sfârşitul anului, ANM a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie 2014, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

Institutul Cantacuzino a primit, la rectificarea bugetară din acest an, 44,5 milioane de lei, sumă care acoperă atât datoriile la stat, cât şi cheltuielile cu salariile şi cele de funcţionare pentru lunile care au rămas până la sfârşitul anului. Din 2016, finanţarea Institutului Cantacuzino urmează să fie inclusă în bugetul de stat.

Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino” funcţionează, din iulie, ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare şi are activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei stării de sănătate a populaţiei.

Cele mai citite

Microsoft și Atom Computing vor lansa un computer cuantic comercial în 2025

Microsoft și Atom Computing au făcut un nou pas important în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, anunțând că vor lansa o mașinărie comercială de calcul cuantic...

Simona Halep, omagiu impresionant pentru Rafael Nadal înainte de retragerea acestuia!

Simona Halep și-a arătat încă o dată admirația pentru Rafael Nadal, cu ocazia ultimului turneu din cariera legendarului tenismen spaniol. Gestul româncei reflectă respectul...

Xi Jinping i-a solicitat lui Olaf Scholz să rezolve problema tarifelor impuse de UE asupra vehiculelor electrice din China

Președintele Chinei, Xi Jinping, a solicitat marți sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru a rezolva problema tarifelor impuse de Uniunea Europeană asupra vehiculelor electrice...
Ultima oră
Pe aceeași temă