Exista prevederi europene conform carora administratiile locale trebuie sa preia de la stat centralele pentru producerea energiei termice. O astfel de operatiune s-a derulat in mai multe orase din tara.
Municipiul Constanta este printre cele unde preluarea CET era preconizata pentru primavara anului viitor. Exista insa o problema: Ministerul Administratiei si Internelor doreste realizarea transferului la termenul stabilit, in timp ce conducerea Ministerului Economiei si Comertului nu vrea sa dea vrabia din mana. Motive pentru o astfel de atitudine nu ar prea exista. Pentru adoptarea unei hotarari privind un acord de principiu al consilierilor locali, in ceea ce priveste preluarea CET, conducerea administratiei municipiului Constanta a prezentat situatia centralei.
Credite si datorii neincasate
Activitatea CET Palas este rentabila pe parcursul iernii, cand toate cazanele produc agent termic pentru tot ce inseamna abonati la furnizarea de energie termica si apa calda in municipiul Constanta. In afara de aceasta activitate, centrala produce energie electrica pe care o livreaza, contra cost, in sistem. Pentru asigurarea furnizarii energiei termice, este necesar combustibil, pentru care CET plateste. RADET, veriga prin care caldura si apa calda ajung la beneficiari, achita prestatia serviciului la trei luni, timp in care CET se imprumuta la banci pentru a putea asigura combustibilul necesar functionarii, dar si pentru a realiza investitii in ceea ce priveste reducerea noxelor. De ani de zile, RADET a acumulat datorii si penalizari care se ridica in prezent la 1000 de miliarde de lei. Pe timpul verii, pentru furnizarea apei calde, la CET functioneaza un singur cazan, a carui capaciate este mult prea mare in comparatie cu necesarul.
Solutie tehnica
Ministerul Economiei avansase o solutie pentru rentabilizarea CET in perioada de vara. O firma belgiana a castigat chiar licitatia pentru construirea unui cazan mai mic, investitie estimata la… 60-70 de milioane de euro. In aceste conditii, este greu de explicat reactia Ministerului Economiei si Comertului in ceea ce priveste refuzul de a preda CET administratiei locale. Ministerul Administratiei a considerat ca un acord de principiu al consilierilor locali, cu privire la preluarea centralei, ar putea sa schimbe refuzul ministrului de la Economie intr-un acord, in urma caruia sa se discute problema datoriilor centralei catre terti, dar si cea a creantelor acumulate de RADET la CET. Daca lucrurile s-ar derula conform planului Ministerului Administratiei, cu avizul ministrului Economiei, administratia locala Constanta ar trebui sa preia, anul viitor, CET Palas.