29.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMilitarul rănit vineri, în Afganistan, operat la ambele picioare în Germania

Militarul rănit vineri, în Afganistan, operat la ambele picioare în Germania

Militarul rănit, vineri, în Afganistan, plutonierul Vasile Zbâncă, a fost transportat de la Kandahar la Centrul medical regional din Landstuhl, Germania, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale la ambele picioare, informează MApN preluat de Mediafax.

 

Conform sursei citate, ministrul Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de plutonier al caporalului Vasile Zbâncă, militarul care a fost rănit vineri, în urma atacului cu un dispozitiv exploziv improvizat. De asemenea, ministrul Apărării Naţionale i-a conferit plutonierului Vasile Zbâncă Emblema Onoarea Armatei României, în semn de recunoştinţă pentru devotamentul şi curajul manifestate în timpul îndeplinirii misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

Vasile Zbâncă a fost transportat, duminică, de la Kandahar la Centrul medical regional din Landstuhl, Germania, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale la ambele picioare, evoluţia post operatorie fiind favorabilă, informează MApN.

Totodată, potrivit sursei citate, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a dispus ca luni, la ora 07.30, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, să se organizeze ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect, pentru eroii Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.

La comemorarea organizată la sediul MApN au participat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, secretarii de stat Viorel Oancea şi Mihail Vasile-Ozunu, şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei.

În cadrul ceremoniei, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor, a fost oficiat un serviciu religios şi s-a dat citire ordinelor ministrului Apărării Naţionale privind acordarea gradului de sublocotenent post-mortem celor doi eroi şi decretelor preşedintelui României de conferire a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război sublocotenenţilor (p.m.) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit, vineri dimineaţă, în timpul unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau. Ei fac parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

Evenimentul s-a produs la ora 10.30, ora României în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă