Adrian Mutu este pe cale să se alăture unui şir lung de sportivi care şi-au pierdut averile din cauza vieţii extrasportive: Myke Tyson, Paul Gascoigne, George Best sau Björn Borg.
Dacă despre moul în care Adrian Mutu va rămâne în istoria fotbalului se mai poate discuta, pe plan financiar lucrurile sunt clare. Tribunalul Districtului de Sud din Florida a confirmat o mai veche sentinţă: Mutu trebuie să plătească 17 milioane de euro lui Chelsea din cauza scandalului de
dopaj din 2004, în urma căruia a fost concediat de clubul englez. Atacantul român a pierdut – în urma sentinţei de ieri – şi ultima cale juridică de atac.
Într-o intervenţie televizată, Mutu a declarat că se va în-ţelege cu clubul englez. „Nu există nici o poprire pe proprietăţile mele de la Miami. Procesul este pe final, dar am avut câteva întâlniri cu cei de la Chelsea pentru a negocia o înţelegere. Ce va fi, nu ştiu încă… Durează de atât de mult timp că nici nu mai ştiu etapele procesului! Oricum, pe 15 martie eu fac apel”.
A refuzat să se salveze
Mai trist pentru Mutu este că nu dispune nici măcar pe aproape de această sumă de bani. Averea sa este estimată la 10-15 milioane de dolari, dar cea mai mare parte din bani a fost investită în proprietăţi din Ibiza, Londra şi Miami. Mutu are două variante: fie le va vinde direct pentru a plăti din sumă, fie îi vor fi confiscate de autori-tăţi, care ar prelua controlul privind acoperirea despăgubirii. Ca şi pe teren, şi în acest caz Mutu a dat dovadă de un comportament trufaş, jucătorul având de‑a lungul timpului ocazia să stingă conflictul în favoarea sa. Prins dopat cu cocaină în 2004, Tribunal de Arbitraj Sportiv a stabilit – în urmă cu doi ani – că Mutu trebuie să plătească despăgubiri de 17 milioane de euro. Tribunalul l-a sfătuit să se înţe-leagă cu clubul pentru a scoate din buzunar o sumă mai mică, dar Mutu nu a luat în considerare sfatul.
Jucătorul vine să întregească o lungă listă de sportivi care şi-au pierdut averile în afara terenului. Nici unul nu a mai revenit la prosperitatea financiară de odinioară.
Cum poţi pierde averi de 400 milioane de dolari
George Best a câştigat în întreaga sa carieră 100 de milioane de dolari, a jucat pentru Manchester şi a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti englezi din istorie. După retragere a avut mari probleme cu alcoolul şi a fost închis timp de trei luni pentru agresarea unui poliţist. A avut nevoie de un transplant de ficat, iar într-un interviu pentru BBC, întrebat cum şi-a pierdut întreaga avere, a răspuns nonşa-lant: „pe alcool, femei şi maşini rapide”. John Arne Riise a jucat pentru Liverpool şi apoi pentru Roma. Deşi avea un salariu de 75 de mii de dolari pe lună, în 2007 a fost acuzat de o fraudă în valoare de 4 milioane de dolari.
Poate cel mai răsfăţat jucător englez, Paul Gascoigne a ajuns în imposibilitatea de a mai plăti o datorie de numai 30.000 de lire sterline, sumă pentru care a fost dat în judecată. Era vorba de un fotbalist care, în vârful carierei sale, a valorat 20 milioane de dolari. După retragere, presa a scris pe larg despre problemele sale cu alcoolul şi drogurile. În 2010, fostul jucător al lui Manchester Uni-ted şi al Irlandei de Nord, Keith Gillespie, a fost declarat falit fiind în imposibilitatea de a-şi plăti toate taxele. „Am pierdut peste jumătate de milion de lire în afaceri, printre care şi industria cinematografică”. Lee Hendrie, fost inter-naţional şi jucător la Aston Vila, a fost declarat falit anul acesta, după ce nu a plătit o da-torie de un sfert de milion de lire. Într-un top al sportivilor care au pierdut averi imense figureză în ordine: boxerul Mike Tyson (a pierdut 400 milioane de do-lari), basketbalistul Latrell Spre-well (50 de milioane $), tenisman-ul Bjön Borg (8 milioane $).