21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMiliardarul lui Mazăre: Voi dona doar 300.000 de euro, nu o treime...

Miliardarul lui Mazăre: Voi dona doar 300.000 de euro, nu o treime din avere

De ce şi-ar da unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei o bună parte din avere pe mâna primarului constanţei pentru ca edilul să facă acte caritabile? Plecând de la această întrebare, am încercat să lămurim ce se ascunde în spatele donaţiei cu care se laudă de două săptămâni Radu Mazăre. Am aflat astfel că, dincolo de intenţiile generoase ale miliardarului Samih Sawiris, ar putea fi vorba şi de calcule cât se poate de pragmatice.

 

România liberă a obţinut declaraţii în exclusivitate de la Samih Sawiris, om de afaceri egiptean, cu o avere estimată de publicaţia Forbes la 1,5 miliarde de dolari. În urmă cu două săptămâni, Radu Mazăre declara că Sawiris i-a cerut ajutorul pentru a-şi cheltui în scopuri caritabile  o treime din avere. Faptul că la Constanţa, cu un an înainte de alegerile locale, vor veni sume impresionante de bani pe care primarul Mazăre le va distribui (sub forma unor ajutoare) săracilor ridică semne de întrebare.

 

„Vor mai veni bani” /„Mai vorbim”

Discuţia cu Samih Sawiris, preşedintele Orascom Development, un important dezvoltator imobiliar cu sediul în Elveţia, am purtat-o prin intermediul lui Franz Egle, membru în comitetul director al aceleiaşi companii. Concluziile celor trei runde de discuţii telefonice, avute de-a lungul a zece zile, au arătat, că există diferenţe mari între afirmaţiile miliardarului şi cele ale edilului. Sawiris ne-a precizat că face donaţii în toate ţările unde are interese de afaceri. Primarul şi-a asigurat cetăţenii că vor mai veni şi „alte sute de mii de euro” de la miliardarul egiptean, Sawiris s-a mărginit să spună că „vom mai discuta”. Donaţia nu se face din banii personali ai „prietenului meu Sawiris”, cum s-a exprimat Mazăre, ci printr-o fundaţie. Ceea ce a ezitat să spună Sawiris este dacă şi cum va urmări cheltuirea acestor bani, astfel încât ei să nu fie folosiţi în scopuri electorale.

„Nu îşi va dona o treime din avere”

Punctul de plecare al discuţiei l-a reprezentat ştirea apărută pe Realitatea TV (potrivit scriptului de pe site-ul personal), intitulată: „I-a dat averea lui Mazăre”: „Mazăre are pe mână o parte din averea unui miliardar din Egipt! Primarul Constanţei a povestit în direct la Realitatea Tv că prietenul său Samih Sawiris, un egiptean miliardar, i-a cerut ajutorul pentru a dona o treime din avere persoanelor nevoiaşe din România.” La sfârşitul acestei săptămâni, Mazăre şi-a mai nuanţat decla-raţiile, specificând faptul că nu toţi banii donaţi de miliardar vor veni la Constanţa. După ce i-am tradus toate declaraţiile date de Radu Mazăre pe posturile de televiziune şi în ziarele româneşti, Franz Egle a stat în mai multe rânduri de vorbă cu Sawiris şi ne-a transmis, de fiecare dată, punctul de vedere al preşedintelui Orascom.

Astfel, Sawiris a confirmat că a donat 300.000 de euro, care ar urma să fie folosiţi în Constanţa pentru scopuri caritabile, dar că o nouă donaţie „e un lucru care ar urma să fie discutat în viitor”. De altfel, Franz Egle ne-a precizat că „nu s-a discutat suma finală pe care Sawiris o va dona, dar cu siguranţă este imposibil să îşi doneze o treime din avere. De altfel, domnul Sawiris nici nu are 1,5 miliarde de dolari în cont”.

„Donaţiile sunt o cutumă unde facem afaceri”

Aceasta nu este singura inadvertenţă între declaraţiile lui Mazăre şi cele făcute de Sawiris pentru „România liberă”.  Primarul Constanţei se lăuda că miliardarul egiptean „s-a hotărât să doneze o treime din avere şi mi-a zis aşa: din banii ăştia am o problemă că nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine sunt sigur. Te rog frumos să mă ajuţi să cheltui aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi”. Doar că Sawiris susţine că donaţia nu se va face din averea sa personală. „Banii vor ajunge la Constanţa prin intermediul unei fundaţii, «Sawiris Foundation», care are fonduri de la fraţii Sawiris şi care se ocupă de proiecte sociale. Cel mai adesea  Samih decide destinaţia acestor fonduri”, ne-a explicat Egle.

Mazăre l-a numit pe Samih „prietenul meu”, dar miliardarul egiptean s-a ferit să confirme o relaţie personală. Când am întrebat de ce a fost aleasă România ca destinaţie a donaţiei, Sawiris nu a invocat prietenia cu Mazăre. El a explicat că donaţiile în scopuri caritabile sunt o cutumă în toate statele unde compania Orascom are interese de afaceri. „Aşa s-a întâmplat în Egipt. La fel, în Elveţia, unde Orascom are un proiect important, am dat bani pentru unele acţiuni caritabile. Sunt sigur că ştiţi că Orascom vrea să dezvolte un proiect imobiliar şi lângă Constanţa”, ne-a transmis Sawiris, prin intermediul lui Egle.

Banii, în contul personal al unei domnişoare

O problemă care nu a fost tranşată o reprezintă modalitatea prin care banii vor ajunge la oamenii nevoiaşi din Constanţa. Sawiris a fost echivoc  atunci când l-am întrebat dacă „banii vor fi cheltuiţi printr-o fundaţie sau dacă va exista un cont la care primarul Mazăre va avea acces în mod direct”. Răspunsul lui Sawiris a lăsat loc de interpretări: „Domnul Mazăre a menţionat o listă de proiecte caritabile de care se va ocupa personal. Nu am vorbit alte detalii”. Altfel spus, un miliardar de top Forbes îşi lasă banii în mâinile primarului de Constanţa, Radu Mazăre, mizând doar pe buna sa credinţă. Din declaraţiile lui Samih nu reiese că acesta i-ar fi cerut lui Radu Mazăre să ţină o evidenţă strictă sau un raport al modului în care se cheltuiesc banii. Pentru ca lucrurile să fie şi mai stranii, la numai câteva ore după explicaţiile pe care ni le-a furnizat Sawiris, primarul Mazăre a explicat că persoana în contul căreia au intrat cei 300.000 euro de la miliardarul egiptean se numeşte Corina Buricea. Despre aceasta, Mazăre a spus că este fiica directoarei financiare din Primăria Constanţei, Marcela Frigioiu. „Banii au intrat în contul meu personal. Sunt persoană fizică, nu lucrez la Primărie, nu sunt înscrisă în nici un partid. Ştiu limba engleză”, a explicat Corina Buricea. Aceasta are 28 de ani, a terminat facultatea „Româno-americană” şi munceşte la „City Travel”.

Mazăre a mai spus că s-a gândit să înfiinţeze o fundaţie pentru cheltuirea acestor bani, dar că procedurile de înfiinţare ar fi durat prea mult. „Am încredere în femei”, a explicat primarul, referindu-se la alegerea făcută.

Am încercat să aflăm un punct de vedere, dar Radu Mazăre nu a putut fi contactat.

Unde se contrazic primarul şi miliardarul

 Mazăre susţine că  Sawiris s-a hotărât să îşi doneze o treime din avere în scopuri caritabile, dar egipteanul precizează că este imposibil să doneze o treime din avere.

 Primarul spune că a fost rugat de miliardar să îl ajute să cheltuie banii pe care îi va dona. Pe de altă par-te, donaţia se va face prin „Sawiris Foundation” şi nu din ave-rea personală a omului de afaceri.

 Mazăre a precizat că „după ce vom cheltui cele 300.000 de euro vor mai veni alte sute de mii de euro”. Sawiris ne-a precizat prin intermediul lui Egle că „am donat 300.000 de euro şi nu exclud să mai adaug alţi bani, dar despre asta va trebui să discutăm”.

Sawiris, în topul Forbes

Samih Sawiris, în vârstă de 54 de ani, a studiat în Europa la Universitatea Tehnică din Berlin. Este preşedintele companiei „Orascom Deve-lopment” şi ocupă locul 665 în topul miliardarilor Forbes, cu o avere estimată la 1,5 miliarde dolari. Publicaţia menţionează că este unul dintre cei trei fii ai lui Onsi Sawiris (avere de 2,9 miliarde dolari) şi că se ocupă de „divizia de hoteluri şi imobiliare a familiei”. În acest an a obţinut cetăţenia muntenegreană.

Egiptenii vor oraşe integrate

„Orascom Development” este o companie înfiinţată în urmă cu două decenii şi urmăreşte dezvoltarea unor proiecte imobiliare de anvergură. A realizat patru oraşe integrate: trei în Egipt şi unul în Emiratele Unite, care cuprind, fiecare, locuinţe, hoteluri, locuri de agrement. De asemenea, compania are proiecte importante în Orientul Apropiat, dar şi în Europa, în ţări precum: Elveţia, Marea Britanie sau Muntenegru. Compania ar fi cumpărat deja suprafeţe  importante de teren în apropiere de Constanţa, unde ar urma să construiască locuinţe la preţuri accesibile. Proiectul va avea trei etape, la finalul fiecăreia urmând a fi date în folosinţă peste 10.000 de locuinţe.

 

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă