» Numarul beneficiarilor ajutoarelor sociale s-a redus cu 70% prin crearea de noi locuri de munca.
» Un nou sistem de captare a apei la mare adancime.
aflata la granita de nord a judetului, comuna Mihai Viteazu numara 3500 de suflete. Oamenii cu posibilitati financiare reduse, batranii si tinerii spera ca, odata intrati in Uniunea Europeana, nivelul lor de trai va creste. Administratia locala a contribuit din plin la cresterea gradului de civilizatie a comunei printr- o serie de proiecte finantate de la bugetul de stat si fonduri externe. si cum standardele europene nu concep o comuna fara un iluminat public de calitate, unul dintre primele programe initiate de edilii localitatii a fost reabilitarea retelei stradale de iluminat. Inainte, in Mihai Viteazu si Sinoe nu puteai numara mai mult de 25 de stalpi de iluminat. Pe strazile comunei au fost montate peste 500 de lampi, programul urmand a fi definitivat anul viitor cu inca 80 de stalpi pentru iluminat. Autoritatea locala a mai desfasurat o actiune de delimitare a teritoriilor comunei si intabularea in intravilan a unor suprafete de teren din extravilan.
Fantani sapate la 100 de metri
Proiectul de reabilitare a sistemului de apa se afla in stadiul analizei de fezabilitate. Primaria intentioneaza sa inceapa reabilitarea chiar de la sursele de apa. Fantanile din localitate sunt sapate la putin peste 20 de metri adancime, lucru care nu asigura in cazul unor inundatii respectarea indicilor de potabilitate. In plus, tevile sunt vechi si nu mai corespund cerintelor actuale. Proiectul de modernizare, in valoare de 1,1 milioane euro, prevede saparea a sase fantani la o adancime de peste 100 de metri si amplasarea unei noi retele de alimentare in comuna. Un alt proiect priveste constructia sistemului de canalizare, noua statie de epurare urmand a fi amplasata la Sinoe. Tot la capitolul cresterea gradului de sanatate a populatiei figureaza deschiderea primei farmacii in comuna si reabilitarea dispensarului, care astfel a devenit functional iar oamenii cu afectiuni usoare nu mai sunt nevoiti sa strabata zeci de kilometri pana la un centru medical.
S-au intors la munca
Programele sociale derulate de primarie au permis ca, dintr-un numar total de 240 de beneficiari ai ajutoarelor financiare acordate familiilor cu posibilitati reduse, in prezent la Mihai Viteazu sa fie inregistrati doar 68 de solicitanti. Printre actiunile umanitare sustinute de primarie se numara acordarea ajutorului de stare civila, care a facut ca administratia locala sa inregistreze 80 de cununii, majoritatea celor care s-au casatorit fiind persoane in varsta. In fiecare an de sarbatori cei 600 de copii din comuna primesc pachete cu alimente, iar familiilor sarace li se distribuie haine.
Un mediu mai curat
La fel ca majoritatea administratiilor locale din judetul Constanta Mihai Viteazu trebuie sa se conformeze noilor regului privind gestionarea deseurilor. Dosarul intocmit in acest sens de autoritatea locala se afla in prezent in faza studiului de fezabilitate. Proiectul de management al deseurilor, ce va fi finantat prin PHARE, include amenajarea a opt puncte de colectare si sortare a resturilor menajere in cele doua localitati din compunerea comunei, amplasarea unui numar de 43 de europubele pentru deseuri, achizitia unei masini moderne de transport gunoi, toate acestea fiind evaluate la peste 110.000 euro.
Centru IT
Grija fata de educatia copiilor s-a materializat printr-o serie de investitii in scoli. Mihai Viteazu este printre putinele comune care beneficiaza de un centru european de calculatoare. scoala de Arte si Meserii dispune de un laborator IT cu 24 de computere, conectat in permanenta la reteaua internet. Unitatile de invatamant din Mihai Viteazu si Sinoe au fost reabilitate, elevii pot invata in conditii decente, iar Caminul Cultural este supus unui proces de modernizare.
» DistribuTie de gaze naturale
Administratia locala intentioneaza sa racordeze localitatea, incepand cu anul viitor, la conductele ce transporta gazul natural spre Constanta. "Magistrala de transport trece la 7-8 kilometri de comuna. Speram ca anul viitor oamenii sa beneficieze de gaze naturale", a precizat Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu.
» Pietruit 100%
Drumurile comunei au fost pietruite. O parte a infrastructurii a beneficiat de finantare Sapard, iar restul strazilor au fost modernizate pe cheltuiala proprie. Proiectul Sapard are o valoare de peste 32 de miliarde ROL si a permis pietruirea si bituminarea a 17 kilometri de drumuri. Obiectivele pe termen scurt ale autoritatii locale includ asfaltarea in totalitate a drumurilor pentru ca cele doua localitati ale comunei sa poata fi declarate in conformitate cu standardele europene.