De astazi, metroul va circula normal, ca urmare a deciziei magistratilor Tribunalului Bucuresti, potrivit careia greva generala a sindicalistilor nu este legala, astfel ca angajatii Metrorex sunt obligati sa-si reia activitatea. Sindicalistii spun insa ca, in conditiile in care si verdictul Curtii de Apel Bucuresti nu le va fi favorabil, vor relua protestele, cel mai probabil, din ianuarie.
Bucurestenii au fost nevoiti ieri, pentru a doua zi consecutiv, sa apeleze la mijloacele RATB de transport supraaglomerate sau la taximetre din cauza continuarii grevei sindicalistilor de la metrou, care cereau salarii mai mari cu 20 de procente. De astazi insa, angajatii de la metrou se vor intoarce la munca dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis ca protestul lor nu este legal, pentru ca nu au asigurat corect o treime din activitate. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Liderul sindicalistilor de la metrou, Ion Radoi, membru PSD si fost deputat pe listele aceluiasi partid, a spus inainte de inceperea procesului ca protestul lor este legal, motivand ca se asigura o treime din activitate, deoarece metroul circula dupa ora 16.00, pana la ora 00.00. In schimb, conducerea Metrorex a contestat tocmai faptul ca aceasta treime din activitate ar trebui asigurata pe parcursul intregii zile.
Procesul in care conducerea Metrorex a cerut constatarea ilegalitatii grevei sindicalistilor de la metrou a fost suspendat ieri de doua ori dupa ce sindicalistii au incercat sa mai traga de timp. Astfel, prima data au dorit sa vada procesul-verbal prin care dosarul a fost repartizat aleatoriu completului de judecata, apoi, a doua oara, au vrut mai mult timp pentru a redacta o cerere de recuzare a completului. Totodata, magistratii au refuzat sa trimita dosarul la Curtea Constitutionala, motivand ca exceptia de neconstitutionalitate invocata de sindicalisti, legata de scrisoarea FMI, nu poate fi transata de judecatorii constitutionali, pentru ca nu este nici lege, nici ordonanta. Astazi si Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida asupra legalitatii grevei de la metrou, conducerea Metrorex apeland si la aceasta instanta pentru a pune capat protestelor angajatilor de la metrou.
Conform legii, daca greva este declarata ilegala, atunci angajatii vor trebui sa-si reia activitatea fara a mai putea negocia eventuale mariri salariale. In aceste conditii, sindicalistii spun ca vor relua protestele din ianuarie daca nici hotararea Curtii de Apel Bucuresti nu le va fi favorabila. In replica la ceea ce primarul sectorului 5 si presedintele PSD Bucuresti si Giurgiu, Marian Vanghelie, a spus in prima zi de greva, si anume ca l-a sunat pe Radoi pentru a opri greva, insa nu i-a raspuns nimeni, sindicalistul i-a transmis ca "Vanghelie vorbeste cel mai bine cand tace" si ca il suspecteaza "de o relatie cu PDL". Radoi a mai precizat ca sindicalistii de la metrou nu sunt subalternii primarului sectorului 5 si ca nu intelege de ce presedintele PSD Bucuresti a declarat ca face interventii pentru oprirea grevei.
» Greva generala in SUA
In august 1981, presedintele american Ronald Reagan i-a pedepsit exemplar pe controlorii de trafic aerian care au declansat o greva generala. Reagan le-a cerut grevistilor ca in 48 de ore sa se intoarca la locul de munca, aminteste HotNews. Pentru ca acestia nu au facut-o, liderul de la Casa Alba i-a concediat pe 11.345 de controlori de trafic din cei 13.000, interzicandu-le disponibilizatilor sa mai lucreze vreodata intr-o companie federala.