13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMeseria de pescar nu exista in Codul Fiscal

Meseria de pescar nu exista in Codul Fiscal

Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol a decis recent sa rezilieze contractele cu marii concesionari, propunandu-si sa concesioneze fondul piscicol catre asociatiile si organizatiile de pescari.
Se pare ca sistemul nu este foarte bine pregatit pentru acest moment. In primul rand, nu exista prevederi foarte clare in legatura cu modul in care vor face organizatiile de pescari plata impozitelor. Alta problema este faptul ca la noi nu exista, asa cum este in Europa, un sistem al pietelor de peste en-gros. „Vrem sa organizam o masa rotunda la care sa participe reprezentantii asociatiilor de pescari, inspectiei piscicole, Companiei Nationale de Administrarea a Fondului Piscicol, prefectul Mihai Capra si primarul Dumitru Nicolae. Sunt multe lucruri neclare in ceea ce priveste modul in care pescarii isi platesc impozitele pentru sumele incasate din activitatea de pescuit. Cei de la Finante ne-au spus ca in Codul Fiscal nu este prevazuta meseria de pescar ca activitatea impozitata. In plus nu exista un contract intre grupul "Lotca", spre exemplu, si pescarii pe care ii reprezinta. Mai mult de atat, nimeni nu stie cum se deduc cheltuielile facute de pescari pentru scule. In fine, am vrea ca municipalitatea sa ne sprijine in sensul organizarii unei piete de gros pentru peste”, a declarat liderul filialei din Galati a CNSLR Fratia, Stefan Frunza, filiala care reprezinta interesele unora dintre pescarii galateni.
Legea prevedea inca din 2001 concesionarea fondului piscicol catre asociatiile si organizatiile de pescari, dar in perioada guvernarii lui Adrian Nastase administrarea fondului piscicol s-a facut in avantajul clientelei PSD, care se regaseste si printre marii concesionari din domeniul pescuitului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă