17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialMerkel isi vede tara pe un curs ascendent

Merkel isi vede tara pe un curs ascendent

La exact un an de la depunerea juramantului in calitate de prima femeie-cancelar a Republicii Federale Germania, Angela Merkel a prezentat, ieri, in Bundestag bilantul guvernului ei de mare coalitie.
„Dupa ani de zile de stagnare, tara este din nou inscrisa pe un curs ascendent”, a spus Merkel, anuntand continuarea reformelor. Cresterea economica inregistrata este cea mai mare din ultimul deceniu, iar somajul a scazut sub limita de 10% – pentru prima oara din 2002, a aratat cancelarul, precizand ca bilantul pozitiv se datoreaza descentralizarii initiate, precum si pachetelor de legi adoptate in domeniile sanitar si social.
Totusi, Merkel a atras atentia ca guvernul mai are multe de facut, anuntand Ð spre surprinderea social-democratilor Ð ca, „in 2007, vom aborda si unele aspecte necuprinse in acordul de coalitie”. Sefa de guvern a mai amintit ca un an „reprezinta o perioada infim de scurta pentru a pregati tara cu privire la viitor”, precizand ca este constienta de greutatile cu care se confrunta cetatenii.
In materie de politica externa, Merkel a declarat ca Germania se va dedica in mai mare masura combaterii terorismului si criminalitatii, pronuntandu-se pentru o cooperare intensa in plan european si transatlantic. In ceea ce priveste solicitarea partenerilor NATO de extindere a mandatului german dincolo de nordul Afganistanului, Merkel a respins asemenea cereri. „Bundeswehr-ul exercita un rol dificil in nord si nu vrem sa periclitam succesul acestei misiuni, punand in joc relativa stabilitate pe care am obtinut-o in aceasta zona”, a precizat cancelarul la putine zile inainte de summit-ul NATO de la Riga.
Din partea aliatului de guvernare, social-democrat, seful factiunii parlamentare SPD, Peter Struck, a conchis ca anul ce a trecut a fost unul „de succes”, deoarece partenerii de coalitie au reusit sa se puna de acord in majoritatea chestiunilor vitale. Opozitia parlamentara a atacat dur bilanturile prezentate. Seful liberalilor, Guido Westerwelle, a acuzat guvernul ca „isi aroga merite” ce nu-i revin. „Daca e sa dam crezare cancelarului, toate rezultatele bune i se datoreaza Ð fie ca este vorba de cresterea economica, fie de buna organizare a Campionatului Mondial de fotbal”.
In pofida criticilor, Merkel a fost ovationata in Bundestag Ð unicul moment festiv al zilei. In rest, a fost prevazuta doar o scurta reuniune a Cabinetului, in cadrul careia lidera de guvern a multumit ministrilor pentru „cooperarea si climatul bun”.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă