5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialMereni, comuna care a scapat de saracie

Mereni, comuna care a scapat de saracie

» Invatamantul, program prioritar pentru administratia locala.

» Foraj la o adancime de peste 300 de metri pentru captarea unor noi surse de apa.

 

Comuna de gradul trei, Mereniul este o localitate cu multe probleme. Populatie imbatranita, singurele surse de venit ale oamenilor sunt pamantul si cresterea animalelor. In ultimii ani insa s-a reusit "dezmortirea" activitatilor economice prin atragerea unor investitori si in pararel administratia locala a derulat mai multe proiecte in folosul comunitatii. S-a pus acentul pe drumuri si rezolvarea problemelor pentru fiecare comunitate in parte.

Un milion de euro
prin SAPARD
Administratia locala a fost printre primele din judet in ceea ce priveste atragerea de fonduri externe. Primaria a intocmit o multime de proiecte si in 2004 a inceput derularea unui program finantat prin SAPARD cu obiectivul asfaltarea drumurilor comunale. Procedura a prevazut, pe langa pietruirea strazilor, amenajarea unui "covor" din bitum care permite rularea autoturismelor cu viteza. Intreaga lucrare s-a ridicat la aproximativ un million de euro, dar comunitatea s-a ales cu 15 kilometri de drum bituminat. Cum satele comunei sunt asezate intre coline, in anotimpul ploios accesul in zonele marginase se facea cu mare greutate. Masinile si chiar carutele nu puteau urca pe pante, iar oamenii erau nevoiti sa mearga pe jos prin noroaie. Acum nu mai este nici o problema cu deplasarea. Administratia locala nu s-a oprit aici, astfel ca anul acesta a mai obtinut de la Guvern 10 miliarde ROL pentru continuarea programului de drumuri pe o lungime de 4 kilometri. In prezent au mai ramas doar cateva strazi nepietruite, care in 2008 vor fi terminate.

Gradinite noi
si subventii
La o populatie de 2183 de oameni, Primaria Mereni a acordat ajutoare de incalzire pentru 453 de familii cu posibilitati reduse. Veniturile reduse ale majoritatii populatiei au determinat autoritatea locala sa acorde o mare atentie invatamantului. scoala cu clasele I-VIII Mereni beneficiaza de un proiect de reabilitare prin Banca Mondiala ce include, pe langa reparatiile curente si imbunatatirea confortului termic, o aripa noua. Termenul de finalizare a fost stabilit pentru  sfarsitul acestui an. Tot la Mereni va functiona si o noua gradinita, ce va fi ridicata de la zero. Executivul a alocat 8 miliarde lei vechi pentru acest obiectiv, care de altfel va fi un proiect-pilot prin complexitate. Mai exact este vorba de amenajarea unui sistem de incalzire in pardoseala incaperilor, care ii va scapa pe micutii care se joaca pe jos de raceala si alte complicatii. O alta gradinita noua va fi construita la Osmancea.  scolile din Osmancea si Ciobanita au beneficiat de programe asemanatoare de investitii in urma carora a crescut gradul de confort, incluzand aici si achizitia de noi centrale termice. Specialistii primariei estimeaza ca anu viitor va fi incheiat programul de reabilitate a tuturor cladirilor de interes public din comuna.

Sanatatea populatiei
Problema apei este pe cale sa fie rezolvata. Vechiul sistem de alimentare este compus din tevi vechi de peste 40 de ani care se sparg des. Proiectul de reabilitare prevede inlocuirea completa a retelei din satele Osmancea si Mereni, plus amenajarea unei noi surse de apa in prima localitate. Se intentioneaza forarea pana la o adancime de 300 de metri, lucru care va permite, pe langa obtinerea unor indici ridicati de calitate a apei si exploatarea in conditii de siguranta a sursei in cazul inundatiilor. In trecut, locuitorii s-au confruntat cu lipsa apei din cauza inundarii fantanilor, plus ca sursele de suprafata  din zona au un contuinut mare de nitrati. De noua sursa vor beneficia satele Osmancea si Mereni. Au fost deja alocate doua miliarde de lei pentru efectuarea studiului de fezabilitate. De asemenea, vor fi modernizate cele doua fantani din satul Miristea.
» Grija faTa de mediu

Cel mai pretentios proiect elaborat de catre  autoritatea locala este  viitorul sistem de canalizare. In valoare de 40 miliarde lei vechi, proiectul prevede constructia unei statii de epurare la standardele UE si zeci de kilometri de canalizare in toate satele comunei. Finantarea acestui obiectiv va fi facuta prin atragerea de fonduri structurale. In prezent un astfel de sistem nu exista la Mereni, situatie pe care o regasim in majoritatea localitatilor constantene din mediul rural.
» StAlpi de iluminat cu fotocelula

Gheorghe Ciriac, primarul comunei Mereni, a precizat ca in toata comuna a fost instalat un sistem de iluminare modern. "Fiecare stalp are un mecanism cu fotocelula care opreste automat lumina dimineata si o aprinde seara", a mentionat edilul. In plus, becurile au un consum redus de energie, care a micsorat substantial facturile la curent.

Cele mai citite

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă