Rusii au votat ieri intr-un scrutin fara miza, cu un rezultat stabilit dinainte: "incoronarea" mostenitorului lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, la Kremlin.
"Totul s-a hotarat dinainte, oamenii stiu foarte bine. Putin a venit la putere in acelasi mod, nu merita sa participam (la vot)", declara pentru AFP un tanar de 27 de ani din Moscova. "La ce bun sa votez? Actualul regim nu imi place, iar in opozitie nu sunt decat marionete. Nu este nimeni pentru care as putea vota. Mi-ar placea doar ca rata de participare sa nu fie atat de ridicata cum ar dori puterea", a declarat si o tanara din Sankt Petersburg. Intr-adevar, Putin si alti inalti oficiali rusi i-au indemnat pe alegatori sa voteze in numar cat mai mare, pentru a putea apoi sa invoce "sprijinul popular" de care s-ar bucura tranzitia pregatita cu atata grija. Rata de participare la vot era insa, ieri la pranz, de doar 16 la suta, iar aceasta in conditiile in care cateva ONG-uri rusesti au semnalat ca asupra angajatilor unor institutii s-au facut presiuni ca sa mearga la vot.
Dmitri Medvedev a votat intr-o scoala din Moscova, declaratiile sale limitandu-se la comentarii despre vreme. Remarca sa privind "schimbarea anotimpurilor" i-a facut pe analisti sa se intrebe cat de intemeiate sunt sperantele legate de un eventual "dezghet" sau de o "primavara politica", in conditiile in care Vladimir Putin va deveni aproape cu siguranta prim-ministru, ceea ce nu poate sa insemne decat o continuitate a "planului" acestuia (lucru pe care "liberalul" Medvedev l-a recunoscut, de altfel).
» Relatie dificila
Schimbarea de la Kremlin nu va aduce modificari in relatiile dintre Moscova si Bucuresti, pentru ca guvernele postcomuniste de la Bucuresti au dus politici de distantare de Rusia, cu efecte negative in plan economic, dar cu un castig in planul securitatii, se estimeaza intr-o analiza publicata de Hotnews.
Orientarea consecventa si ferma euro-atlantica a Romaniei a atras raceala, chiar ostilitate din partea Moscovei, ajungandu-se ca Romania sa fie tara europeana care plateste cel mai mare pret pentru gazul natural importat din Rusia. Romania are totusi avantajul ca importa din Rusia sub 40 la suta din necesarul de gaze, mai putin decat numeroase alte state europene, aminteste Hotnews.
Relatia cu Rusia este puternic marcata de asocierea Moscovei cu ocuparea Basarabiei si aducerea pe tancuri a regimului comunist. Iar sprijinul acordat de Rusia regimului separatist transnistrean nu face decat sa accentueze suspiciunile.